Scade vârsta de pensionare! Ce condiții trebuie să îndeplinească persoanele din această categorie

Autor:
Publicat: 26/08/2020 | 07:17
Scade vârsta de pensionare! Ce condiții trebuie să îndeplinească persoanele din această categorie

Locuitorii din Ploiești și cei din comunele situate la o distanță de 8 km de municipiu și-au câștigat dreptul de a ieși la pensie mai devreme. Conform unui proiect de lege ce a fost adoptat locuitorii beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul de lege prin care locuitorii din Ploiești și din comunele situate la o distanță de 8 km de municipiu vor avea dreptul la reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, din cauza poluării, a anunțat deputatul Laura Fulgeanu-Moagher, informează Observatorul Prahovean. (CITEȘTE ȘI: VEȘTI BUNE PENTRU PENSIONARI DE LA GUVERN. CU CÂT VOR CREȘTE PENSIILE DE LA 1 SEPTEMBRIE)

„Astăzi în plenul Camerei Deputaților, a fost adoptat proiectul de lege pe care l-am inițiat în 2019, prin care locuitorii din Ploiești și din comunele Bucov, Valea Călugărească, Blejoi, Berceni, Bărcănești, Pucheni și Brazi, plus satul Strejnicu, pe o rază de cel puțin 8 km de la marginea municipiului, vor avea dreptul la reducerea vârstei de pensionare cu doi ani fără penalizarea prevăzută la art.65, alin.(4) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice”, a declarat deputatul Laura Fulgeanu-Moagher.

30 de ani în zonele afectate de poluarea

Proiectul ce vizează reducerea vârstei de pensionare a ajuns anul trecut în Senat. În proiect se precizal că beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare, ”persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza prelucrării țițeiului”, fiind menționate municipiul Ploiești și comuna Brazi, pe o rază de 8 km în jurul acestor localități.

La începutul lunii august, Asociația Stop Poluării Orașului Ploiești a lansat o petiție online pentru strângerea de semnături pentru includerea municipiului în zonele afectate de poluarea generată de industria de rafinare a  petrolului. (VEZI ȘI: SE REUNEȘTE GUVERNUL! ACTELE AU FOST INTRODUSE PE ORDINEA DE ZI! PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ PENTRU VÂRSTA DE PENSIONARE)

Un fenomen asemănător se întâmplă și în alte zeci de orașe și comune din județul Hunedoara, care beneficiază de reducerea vârstei de pensionare.