gandaci

Gandacii sunt, probabil, unele dintre cele mai dezgustatoare vietati, insa capacitatea lor de a supravietui si de a se perpetua, ca specie, este absolut remarcabila si fascinanta.

Cercetatorii de la Universitatea din Berkeley, California, au vrut sa afle totul despre abilitatile lor de supravietuire sis a creeze un prototip de gandac-robot dupa chipul si asemanarea lor, pe care sa il poata folosi ulterior in scopuri nobile, cum ar fi localizarea si salvarea victimelor dupa cutremure si alte calamitati asemanatoare.
Acestia au descoperit ca gandacii au, in primul rand, capacitatea de a suporta o presiune de 300 de ori mai mare decat propria lor greutate. In plus, scheletul lor extern se poate plia, in functie de necesitati, astfel incat ei sa poata patrunde si in cele mai stramte locuri.

Robo-gandacul ar putea salva mii de vieti, daca oamenii de stiinta reusesc sa reproduca cu precizie trasaturile gandacilor adevarati.
Robo-gandacul ar putea salva mii de vieti, daca oamenii de stiinta reusesc sa reproduca cu precizie trasaturile gandacilor adevarati.

Robotul schelet, spun cercetatorii, ar fi perfect pentru salvarea victimelor, in primul rand pentru ca acesta se poate strecura pe unde alti roboti nu ar putea sa incapa vreodata si in al doilea rand pentru ca intentioneaza sa-l reproduca la fel de rezistent precum sunt si gandacii adevarati.


Ruxandra Patru

Citeste despre:gandaci, robot gandac, supravietuire gandaci


Share On Facebook