Trucuri pentru un dormitor care sa te imbie la somn

Publicat: 30/01/2011 | 00:00
Ai probleme cu somnul? Inainte de a incepe sa iei somnifere, incearca sa faci niste schimbari in camera in care dormi. Mici modificari ale decorului te pot ajuta sa te odihnesti mai bine si sa uiti de noptile albe.

In cazul in care calitatea somnului este perturbata, se reduce si durata acestuia. Un studiu recent arata ca aproximativ 45% din persoanele cu varste cuprinse intre 25 si 45 de ani nu dorm suficient. In plus, viata cotidiana nu faciliteaza somnul: stresul si munca diminueaza efectiv orele de somn. Pentru a te odihni bine, este de preferat ca decorul incaperii in care dormi sa fie unul aerisit. Goleste-ti camera ca sa poti sa-ti eliberezi si mintea de gandurile care te apasa.

– Tonul general al dormitorului ar trebui sa fie dominat de culori armonioase si linistitoare, cum ar fi galben, albastru sau alb. – Alege un sistem de iluminat indirect si o lumina calda, de ambianta, pe care sa o lasi aprinsa in timpul noptii (specialistii in Feng-Shui spun ca o lumina slaba creeaza ambianta unui camin oxigenat, perfect pentru alungarea depresiilor din perioadele stresante). – Pe de alta parte, poti sa te odihnesti foarte bine si daca in incapere este perfect intuneric (cu ferestrele inchise si jaluzele trase). Totul depinde numai de tine, daca obscuritatea de deranjeaza, poti aprinde o lumina mai slaba.- Ca si in cazul mobilei, nu inghesui in dormitor prea multa aparatura electronica. Un televizor sau un calculator nu sunt tocmai binevenite. Chiar daca televizorul te ajuta uneori sa adormi si sa uiti de preocuparile cotidiene, specialistii nu recomanda prezenta lui in camera de dormit. Aparatele electronice sunt considerate ca factori perturbatori principali intr-un mediu care ar trebui sa fie calm, asa cum este dormitorul.- Patul este unul dintre cele mai importante elemente intr-o camera de dormit. Este vorba despre piesa care domina incaperea si mai ales elementul esential pentru a asigura o noapte de odihna. De aceea, ai grija sa alegi o pozitie adecvata pentru pat. Incepe prin a-l orienta astfel incat sa dormi cu capul spre nord. Vei vedea ca somnul tau va fi imbunatatit. Este vorba, de altfel, despre un principiu Feng-Shui. Intr-adevar, pozitia corpului este importanta in raport cu campul magnetic terestru si, conform acestei superstitii chinezesti, are o influenta asupra somnului. – Nu mai putin importanta este lenjeria de pat, iar specialistii in Feng-Shui iti sugereaza sa alegi una rosie, culoarea caldurii pe timpul iernii, care asigura o atmosfera prietenoasa si relaxanta. – In sezonul rece, acopera aparatul de aer conditionat din dormitor pentru ca acesta sa nu iti ofere sentimentul de frig.

Citește și...