UNTOLD, festivalul care scrie istorie. Show-urile incendiare de la Cluj-Napoca păstrează România pe harta mondială a distracţiei. Cum a început nebunia. Imagini fabuloase

Publicat: 24/07/2017 | 00:00

UNTOLD a reuşit să devină un fenomen internaţional şi unul dintre cele mai aşteptate festivaluri de muzică din Europa. CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, vă prezintă un scurt istoric al evenimentului de amploare care se desfăşoară, în fiecare vară, la Cluj-Napoca. (CITEŞTE ŞI: UNTOLD 2017 ARTIŞTI. Programul complet UNTOLD 2017. Cine cântă la festivalul de la Cluj.)

UNTOLD a fost, la prima ediţie, în 2015, cel mai premiat festival din lume. Best Major Festival 2015 şi Brand of the Year 2015 au fost doar două dintre distincţiile primite de eveniment, despre care au scris BBC, CNBC, Time sau The Guardian. Prima ediţie a festivalului a avut loc între 30 iulie şi 2 august 2015, an în care Cluj-Napoca a fost Capitala Europeană a Tineretului.

Încă de la prima ediţie, UNTOLD a fost cel mai premiat festival din lume
Încă de la prima ediţie, UNTOLD a fost cel mai premiat festival din lume

De-a lungul celor patru zile de festival, au participat, în medie, peste 75.000 de oameni pe zi. Alături de Armin van Buuren, Avicii, David Guetta, ATB, Dimitri Vegas & Like Mike şi Tom Odell, au mai urcat pe scenă alţi 150 de artişti. 15% din totalul de participanţi au fost turişti străini, topul vânzărilor de bilete pe ţări conturându-se în felul următor: Marea Britanie, Germania, SUA, Canada, Franţa, Italia, Ungaria, Austria, Moldova, Olanda, Danemarca, Japonia.

 

Cea de-a doua ediţie a festivalului UNTOLD s-a desfăşurat între 4 şi 7 august 2016. Tiesto, Hardwell, Afrojack, Armin van Buuren, Martin Garrix, Faithless, Scooter, Nervo, Parov Stelar, Lost Frequencies, James Arthur şi alţi aproape 150 de artişti au făcut un adevărat show pe cele 10 scene amplasate pe Cluj Arena. Nu mai puţin de 300.000 de persoane, dintre care 30.000 din străinătate, au fost prezente la evenimentul muzical de anul trecut. (VEZI ŞI: Şi-a „terorizat” bodyguarzii! Pariul făcut de ARMIN VAN BUUREN la UNTOLD)

Fanii prezenţi la UNTOLD au fost extaziaţi când şi-au văzut pe scenă favoriţii
Fanii prezenţi la UNTOLD au fost extaziaţi când şi-au văzut pe scenă favoriţii

Emoţii şi distracţie, o atmosferă electrizantă şi unică, lumini şi milioane de decibeli i-au făcut pe cei care au participat la primele două ediţii UNTOLD să-şi dorească să fie prezenţi şi în acest an la eveniment. Care va avea loc în perioada 3-6 august 2017. Artişti de renume vor urca pe scenele special amenajate. Afrojack, Armin Van Buuren, Axwell&Ingrosso, Dimitri Vegas & Like Mike, Hardwell, Martin Garrix şi Steve Aoki sunt doar câţiva dintre artiştii care promit să facă spectacol la UNTOLD 2017, în faţa celor 320.000 de persoane care sunt aşteptate la Cluj-Napoca.

PENTRU BILETE LA UNTOLD 2017, CLICK AICI!

Abonamente şi bilete la UNTOLD Festival 2017

Abonament VIP pentru 4 zile – 1.188 lei (1.100 lei + taxe)

Abonament pentru 4 zile – 594 lei (550 lei + taxe)

Bilet de o zi – 243 lei (225 lei + taxe)

Cum s-a născut UNTOLD, cel mai mare festival din România

Bogdan Buta, managerul festivalului, a dezvăluit cum s-a născut UNTOLD, unul dintre cele mai mari evenimente de muzică electronică din Europa.

„Povestea UNTOLD a început de la un vis, şi anume cel de a organiza cel mai de impact eveniment din România, un festival care ar putea intra în finala European Festival Awards, la cea mai importantă categorie, care să concureze cu cele mai importante nume din industria europeană. Odată ce am stabilit conceptul general al UNTOLD, am participat la unele dintre cele mai apreciate festivaluri şi evenimente muzicale din Europa, printre care Exit, Tomorrowland, Sziget, Ultra Europe, World Club Dome şi Mysteryland, tocmai pentru a înţelege fenomenul, amploarea, dimensiunea unui festival major şi modul în care au ales cei mai mari jucători de pe piaţă să organizeze aceste evenimente, pentru că fiecare are identitatea şi specificul lui.

Ţinând cont că exista şi cadrul potrivit pentru a lansa acest concept în 2015, când municipiul Cluj-Napoca a fost Capitala Europeană a Tineretului, am reuşit să strâng în jurul festivalului o echipă de tineri care au crezut la fel de mult ca mine în această idee, apoi am încercat să convingem cât mai multe companii să creadă şi să susţină această «nebunie». Şi nu a fost deloc uşor. Suntem tineri, ambiţioşi, avem viziune şi suntem convinşi că, dacă ne propunem ceva, putem atrage alături de noi suficient de multe persoane care să creadă în obiectivul nostru.

Financiar, am ştiut că avem nevoie de un buget de minimum cinci milioane de euro pentru a putea organiza UNTOLD la nivelul dorit. Pentru asta am avut nevoie de un mix complex de venituri – sponsori, parteneri, finanţări publice, vânzări de bilete şi alte surse de venit, încât să întregim bugetul necesar, deoarece puţină lume ştie că 30 la sută din valoarea unui bilet reprezintă diverse taxe. Totodată, a trebuit să menţinem preţurile biletelor la un nivel accesibil pentru publicul din România, astfel încât am ajuns practic la a subvenţiona costul biletului din alte surse de venit.

Cred că, de la un anumit punct, toată lumea a început să înţeleagă dimensiunea şi impactul pe care îl va avea festivalul şi să vadă şi o oportunitate de business bună pentru ei. Din estimările noastre, UNTOLD a generat un impact în comunitate de peste 20 de milioane de euro, impact resimţit începând de la taximetrişti, hoteluri, terase şi chiar mall-uri. Totodată, am acordat o atenţie destul de mare selecţiei furnizorilor şi colaboratorilor UNTOLD, pentru a ne asigura că împreună vom livra participanţilor servicii la standarde cât mai înalte, a explicat Bogdan Buta.

Bogdan Buta este managerul UNTOLD
Bogdan Buta este managerul UNTOLD

Citește și...