pensionari

Persoanele care au plătit contribuţii (şi) în sistemele neintegrate sistemului public de pensii vor avea posibilitatea de a se pensiona anticipat, potrivit unui proiect de act normativ adoptat recent de senatori.

Pensionarea anticipată va fi disponibilă şi pentru persoanele care au plătit contribuţii în sistemele neintegrate sistemului public de pensii sau care au realizat stagiu de cotizare atât în sistemul public, cât şi în alte sisteme neintegrate acestuia. "Între sistemul public de pensii şi sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii drepturilor la pensie pentru limită de vârstă, de invaliditate, de urmaş şi anticipată (inclusiv parţială)", prevede documentul adoptat de Senat.

pensionari

În momentul de faţă, Legea pensiilor nu include şi posibilitatea obţinerii pensiei anticipate în cazul persoanelor care au plătit contribuţii (şi) în sistemele neintegrate sistemului public de pensii. Practic, dacă proiectul se va aplica, aceste persoane vor putea să ceară pensionarea anticipată (dacă au cotizat doar în alte sisteme) sau vor putea să cumuleze stagiile de cotizare pentru a obţine mai repede pensia anticipată (dacă au cotizat atât în sistemul public, cât şi în alte sisteme). Potrivit avocatnet.ro,

Prevederile prezentate NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, propunerea legislativă trebuie adoptată de Camera Deputaţilor, promulgată prin decret prezidenţial şi publicată în Monitorul Oficial.

Livia Lixandru

Citeste despre:pensionari, vesti bune romani pensionare anticipata


Share On Facebook