1000 de lei de la stat pentru aceşti români! Condiţia unică ce trebuie îndeplinită

Publicat: 20/11/2023 | 12:50
Românii ar putea primi un ajutor de la stat în valoare de 1000 de lei/ Sursa foto: Arhivă CANCAN

Vrei să primești un ajutor de în plus de la stat? Află ce trebuie să faci! Guvernul acordă 1000 de lei pentru românii care îndeplinesc o condiție unică. Anunțul a fost făcut public de minister.

Citește și: CE SĂ MĂNÂNCI ATUNCI CÂND ŢII POST? NU AI CUM SĂ DAI GREŞ CU REŢETA LUI CĂTĂLIN SCĂRLĂTESCU

Florin Barbu, ministrul Agriculturii a anunțat că au existat consultări între el și conducerea Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pentru a modifica un ordin inițial cu privire la Legea Porcului (122/2023). Proiectul are ca scop susținerea micilor crescători de porci din România care au avut de suferit în urma restricțiilor impuse de pesta porcină africană.

Ajutor de la stat în valoare de 1000 de lei pentru români

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) ar putea oferi vouchere pentru a sprijini micii crescători de porci din România care s-au confruntat cu consecințele regulilor luate în contextul apariției pestei porcine africane. Anunțul a fost făcut de Florin Barbu, ministrul Agriculturii, dar Florian-Emil Dumitru, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților a explicat ce condiție trebuie să îndeplinească românii care doresc să beneficieze de ajutorul în valoare de 1000 de lei.

„Am discutat cu colegii mei pentru a crea un proiect de lege distinct care să completeze Legea Porcului. Scopul nostru este de a oferi sprijin celor din zona de 10 kilometri în jurul fermelor comerciale care doresc să renunțe la creșterea porcilor. Timp de cinci ani, aceștia vor primi vouchere în valoare de 200 de euro emise de ANSVSA, pe care le pot folosi în perioada sărbătorilor de Crăciun la fermele comerciale, astfel păstrându-și tradiția și având acces la porcul de Crăciun.”, a declarat deputatul.

Prin această inițiativă, autoritățile își doresc să să mențină tradiția de Crăciun a consumului de porc, dar și să protejeze industria porcină. Românii care se încadrează pentru a primi acest voucher și doresc să beneficieze de el, trebuie să declare animalele crescute în Registrul Agricol de la primăria de care aparțin.

Citește și: PE CE DATĂ VINE CĂLDURA ÎN TOT BUCUREȘTIUL. DATORIILE TERMOENERGETICA NU VOR AFECTA FURNIZAREA AGENTULUI TERMIC ÎN CALORIFERE

Florian-Emil Dumitru, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, a menționat că momentan această inițiativă se află la nivelul de propunere, dar sunt în desfășurare demersuri pentru a deveni un proiect de lege separat. Dacă se concretizează, micii crescători de porci vor putea beneficia de 1000 de lei ajutor de la stat, dacă doresc să renunțe la creșterea porcilor și se află pe o rază de 10 kilometri, în apropierea unor ferme comerciale de creștere a acestor animale.