2024 aduce noi schimbări în Codul Rutier. Ce trebuie să știe șoferii despre polițele RCA

Publicat: 13/02/2024 | 18:26

Anul 2024 vine cu noi schimbări în Codul Rutier! Autoritatea de Supraveghere Financiară a propus un nou proiect privind posibilitatea achitării polițelor RCA. Acesta se află deja pe lista de zi a Camerei Deputaților. Ce noi reglementări se aduc pentru șoferii români? 

Proiectul de lege propus de ASF, care prevede modificarea Legii RCA, se află deja pe masa deputaților. Așadar, odată ce lega va fi adoptată, companiile de asigurări care ofereau posibilitatea plății în rate au obligația să introducă această opțiune și pentru polițele RCA.

Totodată, se va introduce și conceptul de franșiză. Aceasta prevede un preț mai mic pentru polițele RCA. Cu toate acestea, în cazul în care legea va fi promulgată, șoferii vor suporta o parte din costurile unor eventuale despăgubiri. Mai mult, amenzile pentru șoferii care circulă fără asigurare obligatorie vor fi mărite.

În cazul autoturismelor cu sarcina maximă autorizată de până în 3.5 tone, amenzile sunt între 2.000 și 5.000 de lei. Pentru autoturismele care depășesc 3,5 tone sancțiunile pot atinge sume colosale, de până la 20.000 de lei. De asemenea, printre propunerile ASF se mai regăsesc și corelarea bazelor de date ale Ministerului Afacerilor Interne, Registrului Auto Român, CNAIR și BAAR. Această reglementare are ca scop să ajute organele abilitate să poată aplica sancțiunile corespunzătoare prevăzute de lege.

Citește și: UN LOC DE PARCARE ÎN BUZĂU A AJUNS SĂ COSTE 10.000 DE LEI. AUTORITĂȚILE ȘI-AU DAT SEAMA DE PENIBILUL SITUAȚIEI: „ESTE ÎNTR-ADEVĂR O PROBLEMĂ!”

Schimbări în Codul Rutier 2024. CNAIR primește noi atribuții

Totodată, CNAIR va primi atribuții noi. Aceasta va putea verifica valabilitatea RCA-ului cu ajutorul camerelor de rovigniete. Companiile de asigurări au renunțat la sistemul de plată în rate din cauza nivelului ridicat al fraudei.

Măsura a fost luată deoarece, clienții obișnuiau să plătească o singură rată. Ulterior profitau de faptul că procedura de anulare a asigurărilor este destul de complexă, nu achitau și restul ratelor. În prezent, doar în anumite condiții, doar clienții juridici mai pot beneficia de plata RCA în rate.

Cum pot acum șoferii să plătească RCA-ul în rate

Cu toate acestea, există pe piață mai multe variante pentru a plăti asigurările în rate. Există varianta de plată până la șase rate, iar clientul este nevoit să suporte un cost suplimentar. TBI Bank și Otto Broker au realizat un parteneriat prin care le pun la dispoziție șoferilor varianta plății RCA în mai multe tranșe.

Soluția se numește Buy Now Pay Later (BNPL) și vine în sprijinul clienților. Aceasta le oferă alternativa de a plăti în patru rate fără costuri suplimentare sau în 6 ori 12 tranșe cu dobândă, notează economica.net.

Citește și: LEGEA 142/2023 INTRĂ ÎN VIGOARE, IAR NOUL DOCUMENT ÎI COSTĂ PE ȘOFERI 50 DE LEI. CÂND ȘI ÎN CE CONDIȚII SE APLICĂ