Cutremur de intensitate medie luni seara, în România. Zonele în care s-a resimțit

Publicat: 22/05/2023 | 21:16
Cutremur devastator în Japonia

În urmă cu puțin timp, un cutremur cu magnitudinea de 4,6 a fost semnalat în România. Potrivit datelor Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), seismul a avut loc la ora 20:46:43 ora României. Cutremurul a avut loc în Arad, însă și în Cluj-Napoca s-a resimțit puternic.

Cutremurul s-a produs la 24km SE de Arad, 45km NE de Timisoara, 77km SE de Bekescsaba, 89km N de Resita, a anunțat INFP. Seismul s-a resimțit și în județele Cluj-Napoca și Alba-Iulia.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Arad a transmis că seismul nu a produs pagube sau victime până la acest moment.

„Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime. Echipaje operative din județele unde seismul a fost resimțit vor fi trimise în teren pentru efectuarea misiunilor de recunoaștere”, au transmis reprezentanții ISU.

Un cutremur a avut loc luni seara în România / foto: Pexels

CITEȘTE ȘI: O insulă din Europa a fost lovită de cutremure misterioase. Ce spun oamenii de știință

Recomandările autorităților în cazul în care are loc un cutremur puternic

Raed Arafat, șeful DSU, a transmis câteva recomandări cu privire la ceea ce trebuie să facem, dacă se produce un seism puternic.

„Nu este recomandat ca oamenii să sune la 112 pentru că au simțit cutremurul. Ei trebuie să fie conectați, dacă se întâmplă un cutremur cu efecte, vom veni cu mesaje. Mesajele prima dată vin pe Ro-Alert dar și pe aplicația DSU pe care am recomandat-o, ea a fost actualizată. A fost acum o nouă actualizată, se poate intre pe Google Store sau pe Apple Play pentru update, s-au rezolvat anumite bug-uri care erau în aplicație. Descărcând aplicația DSU poți avea foarte multe informații, inclusiv mesaje transmise din partea noastră. Pe partea cealaltă, Ro-Alert poate să vină după ce s-a produs cutremurul, cu anumite recomandări.

Din timp, însă, recomandăm tuturor să intre pe platforma fiipregătit.ro și să vadă ghidurile și să vadă ce trebuie să facă înainte de cutremur, în timpul cutremurului și după cutremur. Pentru că aceste ghiduri sunt foarte clare. Unul dintre aspectele pe care le recomandăm clar – oamenii trebuie să înțeleagă că panică poate să ducă la greșeli mari care să coste vieți – dacă ești panicat și fugi și te prinde cutremurul în perioada lui maximă pe casa scărilor, riscul e mult mai mare decât dacă ești în apartament, în lift e și mai mare”, a transmis Raed Arafat, în cadrul unei conferințe de presă.

VEZI ȘI: Profetul care a prezis cutremurul din Turcia vine cu un nou anunț apocaliptic. Ce se întâmplă pe data de 17 iulie 2023