28 octombrie, data la care omenirea va avea parte de un fenomen unic. Ce se întâmplă cu luna

Publicat: 19/10/2023 | 16:26
Fenomen uimitor pe cer la sfârșitul lunii octombrie / Foto: Pixabay

Un fenomen uimitor va fi putea fi văzut pe cer, la sfârșitul acestei luni. Urmează unul dintre cele mai importante momente ale calendarului astronomic din acest an, iar românii pot fi martori la el. Ce se întâmplă, de fapt, pe data de 28 octombrie 2023?

Românii se pot bucura de unul dintre cele mai speciale și importante momente ale calendarului astronomic din 2023. La sfârșitul lui octombrie, pe data de 28, va avea loc un fenomen unic, care-i va lăsa pe mulți fără cuvinte. Este vorba despre o eclipsă parțială de Lună, când pasionații și nu numai pot vedea pe cer o parte a Lunii, tăiată de umbra Pământului.

CITEȘTE ȘI: FENOMENUL EXTREM DE RAR CE POATE FI OBSERVAT PE CERUL ROMÂNIEI ÎN ACEASTĂ LUNĂ. DOAR PESTE 14 ANI VA FI DIN NOU VIZIBIL LA NOI ÎN ȚARĂ

Când va începe eclipsa de lună

Aceasta va fi vizibilă și în mare parte din Africa, Orientul Mijlociu și Asia. Concret, pe cer va avea loc o mică eclipsă parțială de Lună, fenomen care înseamnă că o porțiune îngustă a Lunii va fi întunecată, din cauza umbrei făcute de Pământul care trece pe suprafața sa. Acesta poate fi zărit începând cu ora 21:00. Adică, fenomenul începe cu intrarea Lunii în penumbră, la ora 21:02, la două ore de când răsare Luna. La începutul fenomenului, culoarea Lunii nu se va schimba foarte mult, pentru că penumbra Terrei nu este chiar opacă.

CITEȘTE ȘI: FENOMENUL RAR CARE A ALERTAT AUTORITĂȚILE DIN ROMÂNIA. CE TRANSMITE INFP, LA 6 ZILE DE LA APARIȚIA METEORITULUI PE CER, LA ORA 22:00

De la 22:00, ora maximă a fenomenului, partea de jos a Lunii va începe să aibă o altă culoare față de partea de sus. Conform informațiilor prezentate de astro-urseanu.ro, la ora 23:14, Luna va fi total în penumbră și aproximativ 7% în umbra Pământului. Atunci, Luna va fi pe cer, în partea de sud-est. Eclipsa de Lună se va produce în noaptea de 28 spre 29 octombrie, sâmbătă spre duminică. Luna se va afla în constelația Aries, însoțită fiind de planeta Jupiter.

Cum se produce eclipsa de Lună

Eclipsa de Lună are loc atunci când Luna, în mișcarea ei în jurul Pământului, intră în umbra acestuia. Acest fenomen se produce când Soarele, Pământul și Luna sunt aliniate suficient de exact (eclipsă parțială). Eclipsele de Lună se produc de cel puțin 2 ori pe an, când razele soarelui sunt împiedicate de către Pământ să ajungă la Lună. Eclipsa lunară poate fi văzută pe cer de oriunde, pe timpul nopții. Lucrurile nu stau la fel în cazul eclipsei de Soare, care nu poate fi văzută de toți oamenii de pe planetă.