3 alimente care iti aduc un strop de magie in farfurie

De: Cancan
Publicat: 03/09/2010 | 00:00

1. Nucile ajuta fertilitatea Nucile de orice fel, incluzand toate „modelele” de alune, au fost dintotdeauna simbolurile fertilitatii. Astfel, in Grecia antica, miresele obisnuiau sa manance cateva nuci inainte de ceremonie, pentru a avea siguranta fertilitatii lor. In sud-vestul Marii Britanii se pastreaza un obicei foarte vechi, conform caruia cea mai in varsta invitata la nunta ofera miresei un cosulet plin de alune inainte de inceperea ceremoniei religioase. Obiceiuri inedite se pastreaza si in asezarile rurale ale Frantei: la sfarsitul ceremoniei religioase dedicate casatoriei, invitatii arunca nuci (nu orez!) deasupra mirilor, iar dupa noaptea nuntii, la primul lor mic-dejun, tinerii proaspat casatoriti primesc si un bol de nuci, alaturi de alte preparate. 2. Ce povesti ascunde un simplu ou In vremuri de demult, oul era asociat cu un simbol cosmic, care a adus pe pamant viata, prin intelepciunea si bunatatea Divinitatii. De aceea, stramosii nostri divinizau oul, considerandu-l izvorul vietii, simbolul nasterii si, implicit, simbolul sperantei. La Sarbatoarea Pastelui, in tarile nord-europene, fiecare locuitor aducea un ou pictat la altarul zeitei Ostara ? zeita primaverii. Acest frumos obicei a fost preluat mai tarziu de catre primii crestini, care i-au imbogatit simbolistica, considerandu-l un semn al renasterii tuturor fiintelor si a intregii naturi, la inceputul primaverii. O alta legenda spune ca se daruia un ou unei tinere mamici, pentru ca pruncul ei sa fie sanatos si bogat. Se mai spune ca, daca se manca un ou fiert, coaja ramasa trebuia maruntita bine si aruncata pe pamant, pentru a aduce prosperitate familiei. Nu se imprumutau oua dupa apusul soarelui, pentru ca luau cu ele prosperitatea casei. Cand ouale de Paste sunt vopsite, atentie la ce culoare are cel ales din cos: albastru inseamna noroc in dragoste, rosu reprezinta fericirea, verde sau galben anunta necazuri si gelozie, iar cele „pestrite” anunta calatorii. 3. Un gust bun si o viata sanatoasa Sarea este considerata din timpuri imemoriale ca fiind simbolul imortalitatii, pentru ca dintotdeauna oamenii o folosesc pentru conservarea alimentelor, mai ales a acelora care asigura subzistenta in sezonul rece. Denumirea acestui condiment deriva din numele zeitei romane a sanatatii: Salus. Tot din timpuri stravechi se pastreaza si obiceiuri care pun in evidenta calitatile protective, dar si profilactice ale sarii: moasele puneau putina sare in gura nou-nascutului, pentru a fi sanatos; in laptele proaspat muls se punea putina sare, contand pe calitatile sale antiseptice; atunci cand oamenii plecau la drum lung, aruncau o mana de sare peste umarul stang, pentru alungarea Necuratului si pentru a se intoarce cu bine acasa; pentru a purifica o incapere, care din motive inexplicabile are un aer neprietenos, indepliniti urmatorul ritual: puneti o farfurie cu sare in mijlocul camerei si puneti deasupra sarii o lumanare parfumata (aroma poate fi de lamaie sau menta) aprinsa. Cand lumanarea este aproape terminata, stingeti-o cu apa de trandafiri.