3000 de lei amendă pentru șoferii români care au aceste obiecte în mașină. Legea s-a înăsprit de la 1 ianuarie 2024

Publicat: 24/01/2024 | 14:56

Atenție șoferi! Au crescut amenzile pentru cei care au aceste obiecte în mașină. Potrivit noului cod rutier din 2024, amenzile ajung până la 3000 de lei. Iată tot ce trebuie să știți!

Mare atenție! Brăduțul parfumat sau orice alt obiect prins de oglinda retrovizoare îți poate aduce o amendă de până la 3000 de lei. Acestea sunt considerate obiecte care poate obstrucționa vederea șoferului și sunt interzise să fie amplasat la oglindă.

„Reprezintă contravenție și e încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni […] aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisă ori împiedică sau diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare și semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare”, se precizează în Art. 102 (36), din Codul Rutier. 2024.

Clasa a IV-a de sancțiuni prevede aplicarea unei amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte de amendă. Mai exact, este vorba despre o sumă cuprinsă între 1.485 lei și 3.300 de lei.

Dacă doriți să amplasați brăduții parfumați sau alte obiecte parfumate în mașină, cele mai bune locuri sunt fie lipite de bord, fie pe gurile de aerisire ale sistemului de ventilație. Totodată, un loc bun sunt și stâlpii autoturismului.

Citește și: CE VOR PĂȚI PROFESORII CARE FAC MEDITAȚII CU ELEVII DIN PROPRIILE CLASE. NOUA LEGE E DE O DURITATE EXTREMĂ

Se schimbă metoda de calcul pentru punctul de amendă! Cresc amenzile în 2024

Modul de calcul al punctului de amendă a fost schimbat de guvernanți. Valoarea acestuia va fi de 5% din salariul minim brut pe țară.

Ministerul Finanțelor a publicat un proiect de Ordonanță de Urgență care prevede unele măsuri fiscale bugetare, printre care și un nou mod de calcul al amenzilor de circulație. Astfel, începând de la 1 ianuarie 2023, amenzile vor crește semnificativ. Valoarea punctului de amendă va fi calculată în funcție de valoarea salariului minim, care a fost majorat în octombrie la 3.300 lei. Asta înseamnă că un punct de amendă va fi de cel puțin 165 de lei. Însă, dacă Guvernul decide majorarea salariului minim brut la 3.700 lei, așa cum se discută cu patronatele și sindicatele, acesta ar putea crește la 185 de lei.

Până acum, legea prevedea ca un punct de amendă să reprezinte 10% din salariul minim brut, doar că valoarea acestuia fusese înghețată la 145 de lei, cât valora în 2017. Ultima limitare de acest fel a fost stabilită prin OUG nr. 168/2022 și este valabilă până la sfârșitul anului.

„Art. XLVII – La articolul 98 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins: (2) Un punct-amendă reprezintă valoric 5% din salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului”, se prevede în proiectul de Ordonanță de Urgență al Ministerului Finanțelor.

În consecință, vom plăti amenzi cu 14% mai mari decât până acum.

Citește și: COD RUTIER 2024. AMENZI DE PESTE 1.000 DE LEI DACĂ NU AI ACESTE ACTE ÎN ORIGINAL