4 reguli indispensabile la taierea porcului!

De: Cancan
Publicat: 26/11/2009 | 00:00

Ionela Chircu Incepe febra pregatirilor pentru Sarbatorile de iarna. Conform traditiei, delicioasele preparate din carne de porc fac masa de Craciun cu adevarat speciala. Chiar daca multi iau cu asalt magazinele de specialitate pe ultima suta de metri, inca mai sunt romani care isi taie porcul in ograda. Ce reguli trebuie sa respecti la taierea porcului pentru a avea Sarbatori linistite in familie?

Cere-i veterinarului sa examineze carnea!

Ca sa nu stai cu frica-n san ca ai putea avea probleme de sanatate dupa consumul bunatatilor culinare pe baza de carne de porc, dupa sacrificarea animalului, mergi la veterinar si cere-i sa faca o examinare a carnii!

Solicita testul trichineloscopic!

Adica testul cu ajutorul caruia se poate depista trichineloza, o afectiune parazitara determinata de infestarea omului, pe cale digestiva cu un vierme nematod denumit Trichinella Spirallis. Boala se manifesta prin dureri de cap, scaderea poftei de mancare, greata, tulburari digestive respiratorii si cardiace, febra 38-40 de grade Celsius, urticarie, dificultati de masticatie, dureri musculare si voma.

Renunta la carnea depistata pozitiv!

Daca in urma analizelor s-a constatat infestarea carnii, renunta la carcasele si subprodusele de porc! Nu incerca sa congelezi carnea in speranta ca totul va fi bine! Larvele de Trichinella sunt rezistente la congelare!

Taie felii inguste de carne si tine-le la rece!

Carnea de porc se prepara bine termic pana la temperatura de 75 de grade Celsius. Dupa sacrificarea porcului, carnea se taie in felii inguste de 15 cm si se pastreaza cel mult 20 de zile la o temperatura de -15 grade Celsius!

Peste 100 de lei amenda daca nu asomati porcul!

Sacrificarea porcului se face prin asomare. Trebuie sa feriti animalul de suferinta si durere in timpul prinderii si pregatirii pentru taiere. Proprietarul este obligat sa solicite medicului veterinar un pistol cu glont captiv. Odata folosit, pistolul va provoca pierderea cunostintei animalului pana in momentul in care are loc sacrificarea. Noua procedura nu afecteaza deloc injunghierea porcului cu cutitul si taierea traditionala. In caz contrar, amenda este cuprinsa intre 100 si 10.000 de lei.