5 alimente care te ajută să te menţii suplă

De: Cancan
Publicat: 28/01/2017 | 22:41

Hrană procesată

Carbohidraţii rafinaţi, cum sunt cei din pâine albă, paste sau biscuiţi, ar trebui evitaţi pe cât posibil. De cele mai multe ori au şi un conţinut ridicat de zahăr, chiar dacă nu vorbim despre checuri şi cozonaci, ci despre pâine simplă. Încearcă mai bine pâine graham, cu tărâţe sau din făină integrală. Neindicate sunt şi produsele tip mezeluri şi sucurile din comerţ, cu efect de fast-food şi adaos imens de zahăr, sare şi diverşi alţi conservanţi.

Carnea roşie

Oamenii care consumă carne roşie mai des de o dată pe săptămână se confruntă cu un risc mai ridicat de a avea probleme cardiace. Indiferent dacă vorbim despre carne de porc, vită sau miel, se pare că aceasta conţine L-carnitină, o substanţă corelată cu înfundarea arterelor. În plus, este mai greu de digerat, iar asta poate duce la probleme legate de greutate.

Sarea

Reducerea drastică a consumului de sare e foarte importantă când vrei să slăbeşti. Nu e vorba doar despre sarea pe care o adaugăm noi în mod normal în mâncare, ci si de cea pe care multe alimente o conţin deja în cantităţi mai mari decat ne-am aştepta. La început ţi se va părea că mâncarea nu are gust, dar în timp vei învăţa să apreciezi gustul natural al alimentelor şi al altor condimente.

Gălbenuşurile de ouă

Majoritatea specialiştilor susţin că ouăle conţin foarte mult colesterol, mai exact 186 mg la un singur ou. Mulţi medici, nutriţionişti şi antrenori de fitness o să îţi spună să reduci în special consumul de gălbenuşuri. Mai nou, există şi dovezi care spun că ficatul produce mai puţin colesterol în mod natural, dacă noi îl furnizăm prin hrană.  Îşi reglează singur cantitatea pe care o produce. Conform studiilor, doar 30% dintre cei care au consumat mai multe ouă întregi au avut nivelul colesterolului crescut uşor. Ideal e să abordezi totuşi consumul de ouă în funcţie de reacţia organismului tău. Poţi vedea şi singur(ă) cum te simţi după ce ai mâncat ouă cu tot cu gălbenşuri mai des, pentru că organismul îţi comunică ce îi face bine şi ce nu şi prin reacţii vizibile. Cel mai bine e să îţi faci totuşi analize de toleranţă alimentară.

Lactatele degresate

Lactatele sunt greu de digerat si contin de obicei destul de multe grăsimi. Dacă alegi variantele light, însă, nu înseamnă că silueta ta e în siguranţă. Pentru a le da totuşi gust, producătorii adaugă în locul grăsimilor scoase zahăr, mult mai nociv pentru organism decât grăsimea naturală din lactate. E valabil atât pentru iaurt, brânzeturi, lapte dulce, cât şi pentru îngheţatele din iaurt cu fructe, aşa numitele froyo. Sună mai sănătos, dar de fapt e tot o variantă de răsfăţ, care ar putea intra la categoria excepţii.

(Răzvan Sava)