60 de grade în București, iar în Sahara, în același timp, erau 80 de grade. Ziua de 16 iulie a rămas în istoria României

Publicat: 22/07/2023 | 15:06
Ziua de 16 iulie 1931 rămâne în istorie / Foto: Pixabay

Dacă acum căldura pare insuportabilă pentru mulți români, ei bine, înaintașii noștri s-au confruntat cu temperaturi mult mai ridicate. Ziua de 16 iulie 1931 a intrat în istorie, căci au fost înregistrate 60 de grade Celsius. Presa de la acea vreme scria un articol despre cea mai mare arșiță din Europa, care a fost, implicit, pe meleaguri românești. 

În această perioadă, România este sufocată de căldură. Sunt înregistrate 40 de grade Celsius, în mare parte din țară, iar românii încearcă pe cât de mult posibil să evite deplasările la orele amiezii, când valul de caniculă este intens. Chiar și așa, oamenii fac față cu greu temperaturilor extreme. Puțini știu că în 1931, presa din România scria despre cea mai mare arșită din Europa. Culmea, pe teritoriul țării noastre au fost înregistrate cele mai ridicate temperaturi de atunci.

CITEȘTE ȘI: CÂND VOR FI DIN NOU TEMPERATURI PESTE 40 DE GRADE ÎN ROMÂNIA: „NU E UN LUCRU NEOBIȘNUIT”

60 de grade Celsius arăta termometrul în București, la acea vreme. Ziariștii scriau că maxima zilei de 16 iulie 1931 va intra în istorie. Așa a și fost! Tot în ziua respectivă, în Sahara erau 80 de grade Celsius. Specialiștii spuneau că ar fi fost vorba o arșită ecuatorială, care ar fi trebuit să facă prăpăd în Spania sau Grecia, însă a „topit” meleagurile noastre.

CITEȘTE ȘI: PROGNOZA METEO ACTUALIZATĂ. ANM, AVERTIZARE DE ULTIMĂ ORĂ: „VA VENI UN AL TREILEA VAL DE CĂLDURĂ”

Ziua de 16 iulie 1931 rămâne în istoria României

Cum va fi vremea în Capitală, weekendul acesta

Luna lui Cuptor face, într-adevăr, ravagii în toată țara. Bucureștiul se topește de căldură, valul de caniculă fiind intens, mai ales la orele amiezii. În Capitală, maxima va fi de 38 de grade, astăzi. „Valul de căldură se va intensifica, iar disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând să depășească cu mult pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 38 de grade, iar cea minimă va fi de 19…21 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare”, potrivit unei informări făcute de ANM. Luni este așteptat un nou val de căldură, iar temperaturile vor ajunge la 40 de grade Celsius.

Mâine, în București, temperaturile scad ușor. „Deși valorile termice vor marca o scădere față de intervalul precedent, vremea se va menține călduroasă, cu disconfort termic ridicat, indicele temperatură-umezeală urmând a se situa în jurul pragului critic de 80 de unități. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 32 de grade, iar cea minimă va fi de 18…20 de grade. Cerul va fi variabil, ziua, temporar cu înnorări, averse, descărcări electrice și unele intensificări ale vântului”, mai arată ANM.