A devenit obligatoriu în România! Ce trebuie să ai în locuință neapărat până la 31 decembrie 2023

Publicat: 09/01/2023 | 19:30
Imagine reprezentativă. Sursă foto: Pixabay

Sunt vești importante pentru români! Până la data de 31 decembrie 2023, locuințele trebuie să fie dotate cu repartitoare sau contoare de căldură. Legea a fost promulgată de Președintele țării, Klaus Iohannis. Iată mai jos, în articol, detaliile.

În cursul zilei de luni, 9 ianuarie 2023, Klaus Iohannis, Președintele României, a semnat un decret pentru promulgarea legii privitoare la repartitoarele de căldură. Acestea devin obligatorii în țara noastră. Legea prevede ca, până la finalul anului, pe 31 decembrie 2023, în imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în sistem de distribuţie orizontală să aibă sisteme de măsurare, mai cu seamă repartitoare sau contoare de căldură.

„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în sistem de distribuţie orizontală este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”, este prevăzut în actul normativ.

Vezi și VOUCHERE PENTRU ENERGIE 2023. CE TREBUIE SĂ FACI CA SĂ OBŢII 1400 LEI

Românii trebuie să aibă repartitoare, până la finalul anului 2023. Sursă foto: Pixabay

Citește și ECONOMIA MONDIALĂ, ÎN PERICOL! BANCA MONDIALĂ NE AVERTIZEAZĂ ASUPRA RISCULUI UNEI RECESIUNI GLOBALE

Persoanele care nu se conformează ar putea risca sancțiuni

De asemenea, de reținut faptul că, „pentru condominiile cu distribuţie verticală a agentului termic în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punct de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, respectiv a repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit, în condiţiile în care există realizat la nivel de condominiu un sistem de echilibrare hidraulică a instalaţiei de încălzire”.

În condițiile în care legea nu este respectată, atunci cetățenii ar putea risca amenzi de până la 1000 de lei, arată antena3.ro.

Vezi și VEŞTI IMPORTANTE PENTRU PENSIONARI! CE DECIZIE AU LUAT AUTORITĂŢILE LA ÎNCEPUTUL ANULUI

Sursă foto: Pixabay