A DISPARUT una dintre cele mai spectaculoase cladiri! Familia ”Regelui medicamentelor” a pus buldozerele pe UN PALAT ISTORIC

De: Cancan
Publicat: 18/02/2016 | 22:49

Un palat încărcat de amitirile unor înalţi diplomaţi interbelici, ale primei femei din lume numite ministru de Externe sau ale unor reputaţi academicieni a dispărut peste noapte din cel mai rafinat cartier al Bucureştilor, un cartier al miliardarilor României.

În locul palatului de odinioară se va ridica, susţin noii proprietari, un aşa-zis „Muzeu de Artă Recentă„, pe care alţii îl consideră doar ”un paravan pentru încă o mega-afacere imobiliară”.

Azi, pe Bulevardul Primăverii, la numărul 15 este un şantier.

În locul clădirii de odinioară se va ridica un aşa-zis Muzeu de Artă Recentă, lucrările fiind stagnate deocamdată

În trecut, la adresa respectivă au locuit nume importante din istoria României. ”Aici, a fost înainte de Al Doilea Război Mondial, reşedinţa Consulului general al Italiei la Bucureşti, apoi, în timpul războiului, casa ţinea loc de adăpost antiaerian”, ne-a declarat fostul senator Marius Marinescu, autorul cărţii-document ”Cartierul interzis – Cartierul Primăverii”.

_______

CITESTE SI:

Anna Lesko arunca BOMBA: „Sunt insarcinata in 7 luni!” Vezi ce burta are si afla cine e iubitul secret

_______

Aşa arăta palatul înainte să fie demolat

Între copertele acesteia, găsim o poveste detaliată a imobilului care, între timp, a fost demolat. După ce cartierul (proiectat în anii ‘30 de arhitectul Octav Doicescu) a fost confiscat de către comunişti, casa i-a fost repartizată cunoscutei militante Ana Pauker. La vremea respectivă (septembrie 1948), faimoasa revistă ”Time” o numea ”Cea mai puternică femeie în viaţă”. Ana Pauker era prima femeie din lume devenită vicepremier al unui stat, dar şi prima femeie care ocupa funcţia de ministru de Externe! Era pe atunci o figură centrală a Partidului Comunist Român, însă, în 1952, Gheorghe Gheorghiu-Dej a exclus-o din structurile de partid, ea căzând în dizgraţia regimului.

Imobilul din Primăverii 15 a avut chiriaşi celebri

Imobilul a fost realocat, de către comunişti, unei Legaţii ruseşti, iar, peste ani, el a fost ocupat de către diplomatul Pavel Suian (fost ambasador în regimul Ion Iliescu), de afaceristul Răzvan Firea şi soţia lui de atunci, Gabriela Vrînceanu-Firea, dar şi de Vlad Soare, fostul viceguvernator al Băncii Naţionale. Un imobil aşadar, cu o existenţă cât o… carte de istorie!

După anii 2000, palatul a intrat în proprietatea moştenitorilor istoricului Radu Florescu (stabilit în America), cel care îl revendicase în instanţă. Fiul academicianului, omul de afaceri Radu Florescu Jr. (CEO la Saatchi&Saatchi, un antreprenor cu nume puternic pe piaţa de publicitate din România) l-a scos imediat la vânzare, acesta ajungând în portofoliul ”Bildex Development”, o companie înfiinţată în 2007 şi cu afaceri în domeniul imobiliar.

Fraţii Milad şi Roger Akoury sunt uniţi ”ombilical” şi de… spiritul antreprenorial

Fără ca nimeni să sesizeze, în iulie 2014, a fost obţinută, de la Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, autorizaţia de demolare a palatului istoric şi de construcţie ulterioară a unui… ”Muzeu de Artă Recentă”. Aparent, e o afacere privată cu scop cultural, însă există voci care susţin că ”scopul declarat” va fi deturnat, iar clădirea se va transforma dintr-un ”muzeu” într-un imobil de birouri sau locuinţe de lux!

Fostul senator Marius Marinescu susţine, în exclusivitate pentru CANCAN.ro, că a solicitat, personal, ministrului Culturii din 2005-2008, PNL-istul Adrian Iorgulescu, ca imobilul în cauză să fie înscris într-un registru special al monumentelor istorice, ceea ce s-ar fi şi întâmplat la acea dată: ”Nu-mi explic cum a putut fi demolat! Ştiu doar că eu am făcut demersuri ca această clădire cu valoare istorică să fie pusă sub protecţie!” Probabil că nicio autoritate nu este azi capabilă să răspundă la această întrebare.

Cert este doar că palatul a ajuns în proprietatea familiei ”Regelui medicamentelor”, libanezul Roger Akoury, unul dintre fondatorii lanţului de farmacii ”Sensiblu” şi fost iubit trecător al… Annei Lesko!

De fapt, firma ”Bildex Development” – beneficiară a lucrărilor – este deţinută de o companie cipriotă – ”Qarisma Enterprises” (cu sediul în Nicosia) şi de către Milad Akoury, fratele ”Regelului medicamentelor” (mai multe DETALII puteti afla pe termene.ro).

Dovada că mai multe firme ale familiei Akoury sunt implicate în acest proiect (sursa: www.termene.ro)

Libanez cu cetăţenie română dobândită din 2011, Milad este cunoscut pe piaţă ca un ”jucător imobiliar” şi nicidecum ca om de cultură! Poate doar faptul cã familia libanezului detine o colectie impresionantã de picturã contemporanã l-ar „legitima” oarecum pe Milad in aceastã conjuncturã. În această afacere care începe să miroase a praf de… ”tun imobiliar” sunt implicate însă mult mai multe firme ale familiei Akoury, aşa cum reiese din descoperirile făcute de CANCAN.ro, printre acestea aflându-se şi ”Collina Development”. Despre acestea însă, vom reveni.

UPDATE – 19.02.2016, ora 14.00

Primăria Sectorului 1, prin Serviciul ”Imagine, Relaţii cu Mass-Media”, ne-a comunicat următoarele:

Primăria Sectorului 1 nu are competenţă de a emite autorizaţie de demolare/construite în zone protejate, cum este şi cazul adresei din Bulevardul Primăverii nr. 15. În aceste zone, competenţa exclusivă de autorizare revine Primăriei Municipiului Bucureşti.

Facem precizarea că Primăria Sectorului 1 a emis pentru imobilul aflat în Zona Protejată 57 Parcelarea Monnet, în urm solicitării Municipalităţii şi după verificarea prealabilă a documentaţiei, doar un Aviz pentru consolidare, amenajare, remodelare pe înălţime a construcţiei existente pentru funcţiunea de galerie de artă şi amplasare scară metalică exterioară.

Menţionăm că orice intervenţie asupra construcţiei se face numai cu avizul Ministerului Culturii. În documentul eliberat de către instituţia noastră se face precizare că acest aviz este valabil doar pentru emiterea autorizaţiei de coinstruire şi nu conferă dreptul de a executa lucrări.

Responsabilitatea privind asigurarea aplicării măsurilor prevăzute de lege revine emitentului autorizaţiei de construire, respectiv Primăria Municipiului Bucureşti„.

Adrian Nicolae