A fost demonstrat științific. Cât de mari sunt șansele să fii diagnosticat cu cancer, dacă dormi mai puțin de 5 ore în fiecare noapte

Publicat: 29/11/2022 | 12:59
Lipsa somnului și problemele de sănătate care pot apărea. Sursă foto: Colaj Cancan

Fiecare zi din viața noastră trece cu mare rapiditate. Raportat la numărul activităților pe care trebuie să le ducem la bun sfârșit, în cele mai multe situații, somnul ajunge să devină un lux. Este un proces extrem de important prin care organismul uman își reglează funcțiile vitale. Așadar, există mari riscuri la care ne supunem, dacă dormim mai puțin de 5 ore, în fiecare noapte. 

Potrivit ultimelor studii efectuate de cercetători, lipsa somnului atrage după sine probleme grave de sănătate. Astfel, persoanele care din diverse motive nu se odihnesc suficient pe timpul nopții riscă să dezvolte afecțiuni de sănătate precum cancer, boli de inimă sau diabet (VEZI ȘI: CÂTE ORE TREBUIE SĂ DORMIM PE NOAPTE ÎN FUNCȚIE DE VÂRSTĂ)

Importanța somnului și riscurile la care te supui dacă dormi mai puțin de 5 ore pe noapte

Așa cum mâncatul sau hidratarea sunt procese esențiale supraviețuirii, același lucru îl putem spune și despre somn. De asemenea, este important de precizat faptul că o persoană nu poate supraviețui mai mult de 11 zile fără odihnă.

În urma unui studiu efectuat de cercetătorii francezi și britanici, s-a ajuns la concluzia că lipsa somnului poate provoca boli grave.

Aceștia au efectuat un studiu care s-a întins pe o perioadă de 25 de ani de zile, în care au implicat 7.000 de persoane, femei și bărbați cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani.

Femeie care doarme. Sursă foto: Pixabay.com

Pe toată durata studiului, a fost demonstrat că participanții din această vârstă de grupă care au dormit mai puțin de 5 ore în fiecare noapte, se confruntă cu riscul de 30%-40% de a dezvolta anumite boli cronice.

Comparativ cu cei care dorm minim 8 ore, persoanele din categoria de mai sus au mari șanse să dezvolte probleme cu inima sau. În cel mai rău caz, vorbim despre apariția cancerului. (CITEȘTE ȘI: DE CE NU ESTE BINE SĂ NU DORMI CU TELEFONUL LANGĂ TINE. POATE FI UN REAL PERICOL)

De asemenea, persoanele care au în jurul vârstei de 50 de ani și dorm mai puțin de 5 ore, au un risc de deces cu 25% mai mare față de cei care dorm 8 ore.

,,Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, obiceiurile lor de somn şi structura somnului se modifică. Cu toate acestea, este recomandat să doarmă timp de 7 până la 8 ore pe noapte. Deoarece o durată mai mică de somn a fost asociată anterior cu boli cronice”, a declarat Séverine Sabia, autoare principală a studiului, potrivit informațiilor oferite de agerpres.ro.