A fost deschis mormântul lui Iisus! Ce au găsit arheologii sub piatra de la intrare i-a lăsat fără cuvinte

De: Cancan
Publicat: 12/04/2017 | 12:11

Cercetătorii spun că acest lucru a fost realizat intenţionat, deoarece fiecare pelerin încerca să ia o parte din relicva sfântă cu el. Când placa a fost mutată, sub ea au fost descoperite… multe pietre! Pentru a le înţelege provenienţa, acestea urmează să fie studiate.

„Ne-a uimit abundenţa materialului pietros de sub placă. Trebuie să realizăm numeroase cercetări până vom înţelege şi studia suprafaţa originală a pietrei, pe care trei zile s-a odihnit trupul lui Hristos”, spune Fredrik Hiebert, arheologul Societăţii Naţionale de Geografie.

Credinţa creştină spune că trupul Mântuitorului s-a odihnit pe mormântul din piatră din peştera calcaroasă după ce a fost răstignit de către romani în anul 33. Mormântului Fiului lui Dumnezeu este situat în Edicula — o capelă cu boltă înaltă, construită din marmură galben-roză. Din cauza cutremurului din 1927 s-a păstrat doar o parte din pereţii peşterii şi a intrării. De aceea, la exterior au fost instalate grinzi susţinătoare din oţel.

Analizarea rocii iniţiale va permite savanţilor să studieze detaliat locul Înmormântării. Ei vor putea afla atât forma originală a Sfântului Mormânt, cât şi de ce Sfânta Împărăteasă Elena, care a realizat săpăturile din Ierusalim, a hotărât că Hristos a fost înmormântat anume aici.

Mormântul în care se presupune că a fost îngropat Isus după crucificare va fi redeschis

Mormântul în care se presupune că a fost îngropat Isus după crucificare va fi redeschis, azi, într-o ceremonie oficială, la Biserica Sfânta Scriptură din Ierusalim.

Nouă luni a durat proiectul de restaurare a mormântului despre care se presupune că ar fi adăpostit trupul neînsufleţit al lui Isus Christos. O echipă de 50 de  restauratori şi cercetători greci s-au ocupat îndeaproape de fiecare etapă a reparaţiilor, munca lor fiind canalizată în special asupra unei structuri aflate deasupra camerei mormintelor, numită Edicula. Această zonă a fost reconstruită de patru ori, ultima dată în 1810, atunci când a fost distrusă de un incendiu puternic Restaurarea s-a făcut cu mare atenţie pentru că locul cu pricina este considerat ca fiind cel mai sacru monument al creştinismului.

Toţi cei 50 de restauratori şi cercetători sunt profesionişti cu o largă expertiză în domeniu, tot ei fiind cei care s-au ocupat de lucrările de conservare de la Acropole şi Hagia Sophia din Istanbul. Costurile lucrărilor s-au ridicat la nu mai puţin de 4 milioane de dolari, majoritatea fondurilor provenind din donaţii. Printre cei care au dat bani se numără regele Abdullah al Iordaniei şi văduva fondatorului Atlantic Records. Interesant este că pentru a nu perturba rugăciunile pelerinilor toate lucrările de consolidare şi reparare au fost efectuate doar noaptea, atunci când biserica sfântului mormânt era închisă publicului. În restul timpului, toţi cei care au vrut să simtă miracolul creştinismului în cel mai sacru loc de pe pământ au venit aici zi de zi .