A fost montată prima brățară electronică de supraveghere în cazul agresiunilor. Cine este cel care o poartă

Publicat: 04/10/2022 | 15:22

A fost introdusă purtarea brățării electronice de supraveghere, ce indică în permanență, oamenilor legii cine este agresor. Un bărbat din București a fost cel căruia i s-a montat pentru prima dată acest dispozitiv, după ce și-a lovit iubita. 

Pe data de 2 octombrie, printr-un apel la 112, Direcția Generală de Poliție a municipiului București a fost anunțată cu privire la faptul că, o tânără de 20 de ani a fost agresată de iubitul ei, în vârstă de 23 de ani. Totul s-a întâmplat în timp ce aceștia se aflau în mașină, pe o stradă din Sectorul 5. Cei doi au avut o dispută, iar iubitul femeii a început, brusc, să o lovească. Polițiștii au mers imediat la fața locului pentru a vedea ce s-a întâmplat, iar în urma verificărilor, tânăra prezenta urme de violență pe corp. După ce agresorul a fost identificat și i s-a emis ordin de protecție provizoriu, i s-a montat și dispozitivul electronic de supraveghere.

Brățara electronică este destinată depistării cazurilor de agresiune / (sursă foto: Sindicatul Europol)

(CITEȘTE ȘI: Câți bani a primit șpagă un bărbat pentru a facilita intrarea unui tânăr la școala de poliție de la Câmpina. A fost prins în flagrant)

Brățările electronice, introduse de la 1 octombrie în București, Iași, Mureș și Vrancea

Începând cu data de 1 octombrie 2022, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME) a devenit funcţional în Bucureşti, Iaşi, Mureş şi Vrancea. Această măsură vine ca urmare a numărului mare de agresiuni din ultima perioadă.

„Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/ supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare. Utilizarea acestor sisteme nu echivalează cu protecția integrității fizice a persoanelor protejate, însă permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor, sau, pe viitor, respectarea regulilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu și a supravegherii la distanță”, se arată într-un comunicat al Poliției Române (IGPR).