„A încerca să oprești Omicron este ca și când încerci să oprești vântul”. Declarația șocantă făcută de un epidemiolog

Publicat: 07/02/2022 | 16:08

Doctorul Michael Osterholm, director al unui centru de cercetare a bolilor infecțioase din SUA, este de părere că Beijingul nu se va putea folosi de aceleași „tactici autoritare” împotriva Omicron din cauză că această tulpină este diferită de toate celelalte variante apărute până acum. „A încerca să oprești Omicron este ca și când ai încerca să oprești vântul”, a spus doctorul pentru CNBC.

China este într-o poziție unică de vulnerabilitate în fața Omicron, potrivit doctorului american, din mai multe motive. Cercetările preliminare arată că vaccinurile dezvoltate de China, Sinovac și Sinopharm, nu sunt „foarte eficiente” împotriva acestei variante; în același timp, succesul Chinei în prevenirea răspândirii Covidului de până acum a dus la situația în care o mare parte a populației rămâne vulnerabilă în fața noii tulpini.

Potrivit consultanților de la Eurasia Group, politica „Zero-Covid” a Chinei reprezintă cel mai mare risc al anului 2022, fiind clasificat drept un risc mai mare decât tensiunile cu Rusia, programul nuclear al Iranului sau efectele măsurilor de combatere a schimbărilor climatice.

„Politica Chinei va eșua să limiteze infectările, ceea ce va duce la focare și mai mari care vor necesita carantine și mai severe”, se scrie în raport. „Această situație va duce la perturbarea economiei și la intervenții și mai multe din partea statului.”

China, care a înregistrat primul caz de Omicron în ianuarie, a aplicat strategia „Zero-Covid” cu și mai mare strictețe. Politica Chinei împotriva răspândirii coronavirusului sunt contrastate de politicile altor țări care încearcă să se adapteze la traiul cu acest virus și au început să ridice restricțiile.

România ajunge la o incidență record

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 16.958 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 850 mai mult decât în ziua anterioară. 1.631 dintre

În total, până astăzi, 7 februarie, pe teritoriul României au fost înregistrate 2.418.779 cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 72.116 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

1.990.254 pacienți au fost declarați vindecați.

Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile pentru Bucureşti este, luni, de 32,75 cazuri la mia de locuitori, conform Direcţiei de Sănătate Publică.

Aceasta este cea mai mare rată de infectare cu SARS-CoV-2 înregistrată până acum în Capitală. În ziua precedentă, incidenţa a fost de 30,89 cazuri la mia de locuitori. În prima zi a anului, rata de infectare era de 0,72 la mie, iar de atunci este în continuă urcare.