A învăţat generaţii întregi să cânte la mandolină. ”Fabrica de trubaduri” de pe malul Dunării

De: Cancan
Publicat: 09/12/2017 | 00:00

Învăţătorul Andrei Gheorghe este de prin părţile Buzăului şi a ajuns la şcoala din Giurgeni, judeţul Ialomiţa, prin repartiţie. Elev la Liceul Pedagogic din municipiul Buzău, el a învăţat să cânte la mandolină. În trecut, orice elev din cadrul unei astfel de unităţi de învăţământ trebuia să ştie să interpreteze melodii la cel puţin un instrument muzical. „Mie mi-a plăcut foarte mult să cânt la mandolină. Aveam şi pian, aveam şi vioară, dar eu am ales mandolina. Mi s-a părut mai melodioasă prin comparaţie cu celelalte. Şi să ştiţi că se învaţă şi uşor”, mărturiseşte învăţătorul Andrei Gheorghe. (CITEŞTE AICI: Datează de pe vremea lui Ştefan cel Mare… Am pătruns în ”oraşele” secrete de sub Moldova!)

Povestea „Nuferilor Dunării”

Prima formaţie de mandoline condusă de învăţător, în 1982

Ajuns la Giurgeni, învăţătorul Andrei Gheorghe a decis să-i înveţe şi pe elevii săi să strunească mandolina. Astfel, de peste 30 de ani, el coordonează activitatea în cadrul grupului de mandolinişti „Nuferii Dunării”. Numele nu a fost ales la întâmplare, ci are directă legătură cu zona în care localitatea Giurgeni se află. „M-a inspirat faptul că Giurgeni este un sat aflat pe malul Dunării şi pentru că nuferii sunt flori de apă am zis să asociez cele două cuvinte. Aşa au apărut Nuferii Dunării”, spune învăţătorul, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA. În lunga sa existenţă, grupul de mandolinişti ai Şcolii Gimnaziale Giurgeni s-a făcut auzit şi apreciat în toată zona Bărăganului.

La intrarea în şcoală, frumos expuse, stau diplomele şi cupele pe care elevii care cântă la mandolină le-au obţinut de-a lungul timpului la concursurile şi festivalurile de folclor la care au participat. Iar povestea continuă şi astăzi fără să se fi întrerupt. „Primim invitaţii la festivaluri şi concursuri, iar acasă venim mereu cu premii. E important pentru copii şi se bucură de fiecare apreciere pe care o primesc”, mai spune profesorul de mandolină. (NU RATA, AICI: Azi, e student într-o universitate de renume. Un olimpic ”dă de pământ” cu învăţământul din România. ”M-a dezămăgit faptul că…”)

Lecţia de mandolină

Lecţia de mandolină se ţine într-una dintre clase

Orele de mandolină se ţin într-o sală de clasă a şcolii din Giurgeni. Unul câte unul, elevii intră în încăpere şi se aşează în bănci şi aşteaptă ca lecţia să înceapă. Sunt 25 cu toţii, cel mai mic având 8 ani, iar cel mai mare puţin peste 14. Toţi ascultă cu atenţie indicaţiile pe care le primesc din partea profesorului Andrei Gheorghe. Andreea Bădărău a împlinit 13 ani şi a învăţat de la 10 ani să cânte la mandolină. Fetiţa spune că a fost dificil la început, dar acum nu mai are nicio problemă. Ţine strâns în mână instrumentul şi interpretează câteva note dintr-o melodie tradiţională românească, pe care a compus-o Anton Pann. „Mie îmi place mult să cânt la mandolină. Trebuie să vă spun că am convins şi o altă colegă de clasă să vină cu mine la lecţiile domnului învăţător. Pe lângă faptul că învăţăm muzică, legăm aici şi prietenii strânse”, spune fetiţa. (VEZI ŞI: Plătesc mii de euro ca să înveţe să zboare! A pilotat primul avion la 15 ani, iar azi…)

Unul dintre ultimele premii câştigate de copii a fost la Festivalul judeţean de folclor „Zărzărică, zărzărea“, organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa. La  a XXV-a ediţie a festivalului, care a avut loc în iunie, în localitatea Gheorghe Doja, „Nuferii Dunării” au luat premiul I la Secţiunea instrumentală. (CITEŞTE ŞI: Viaţa lor pare desprinsă din filmele de acţiune. Ei sunt „vânătorii” de bombe)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)

MĂDĂLIN SOFRONIE