A murit Constantin Prut! Istoricul de artă a format numeroase generaţii de artişti

Publicat: 24/02/2023 | 16:31

Criticul şi istoricul de artă Constantin Prut a murit la vârsta de 82 de ani. Anunțul trist a fost făcut de Uniunea Artiștilor Plastici din România.

Născut pe 9 mai 1940, la Ștefănești, în Județul Botoșani, Constantin Prut a absolvit în 1970 Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, secția Istoria și Teoria Artei, iar în anul 1988 a obținut titlul științific de Doctor în Istoria Artei al Universității București.

„Uniunea Artiştilor Plastici din România anunţă cu profund regret plecarea spre cele veşnice a unuia dintre cei mai cunoscuţi şi respectaţi membri ai săi – criticul şi istoricul de artă Constantin Prut. (…) Constantin Prut a format numeroase generaţii de artişti, studenţi şi iubitori de artă, a căror recunoştinţă şi respect îl vor însoţi pe drumul spre eternitate. (…) Sincere condoleanţe familei, prietenilor şi tuturor celor care l-au cunoscut şi l-au iubit! Dumnezeu să-l odihnească!”, transmite UAP.

CITEȘTE ȘI: DOLIU ÎN LUMEA FOTBALULUI! AMANCIO AMARO, FOST FOTBALIST LEGENDAR AL ECHIPEI REAL MADRID, A MURIT

Constantin Prut a format numeroase generații de artiști, studenți și iubitori de artă

Dintre numeroasele lucrări publicate, de-a lungul unei impresionante cariere („Fantasticul în arta populară românească” – 1972; „Calea rătăcită. O privire asupra artei populare românești” – 1991 și 2007; „Ion Murariu. Lirism, narație, expresie” – 1999; „Regele Bronz. Monografie Pețer Jecza” – 2007, pentru a cita doar câteva), cea care l-a impus însă în conștiința cititorilor pasionați de artă a fost „Dicționar de artă modernă și contemporană”, o lucrare fundamentală, unică în literatura de specialitate din România. Prima ediție a apărut în 1982, după exact douăzeci de ani văzând lumina tiparului și a doua ediție, îmbogățită cu peste 1000 de noi articole și peste 600 de ilustrații color și alb-negru.