A murit Petre Măsală, cel mai vârstnic călușar din România. A primit titlul de Tezaur Uman Viu

Publicat: 18/02/2024 | 19:24

Doliu în lumea folclorului românesc! Cel vârstnic călușar din România s-a stins din viață. Petre Măsală avea 83 de ani și era primul locuitor din județul Argeș care primise titlul de Tezaur Uman Viu.

Petre Măsală, cunoscut călușar și vătaf, a trecut în neființă la vârsta de 83 de ani. Era considerat cel mai în vârstă călușar din țară. În urma sa, a lăsat o moștenire valoroasă, călușul pe care l-a interpretat cu pasiune și devotament.

„Eu, la etatea mea, joc mai bine decât ăia tineri, uneori. Lumea mă întrebă mereu: Mă, mai poţi? Da’ mie mi se pare uşor şi am să joc cât oi putea, cât m-or ţine picioarele nu mă las de căluş…”, a delclarat în urmă cu câțiva ani, Petre Măsală, potrivit adevărul.ro.

În vara anului 2023, renumitul vătaf de la Stolnici a inaugurat „Festivalul de Căluș – Rusaliile la Pitești”, cu strigătul caracteristic al călușarilor. A interpretat cu pasiune și a captivat privirile tuturor prezenților.

Un devotat ambasador al folclorului autentic argeșean, Petre Măsală, a părăsit această lume în dimineața zilei de 17 februarie 2024. Viața sa a fost consacrată transmiterii artei călușului către noile generații. El și-a îndeplinit cu dedicare această nobilă misiune, așa cum adesea afirma:„Cât trăiesc, vreau să duc tradiția mai departe”.

Citește și: DOREL, UN ROMÂN DIN ITALIA DISPĂRUT DE 3 SĂPTĂMÂNI, A FOST GĂSIT MORT. MAMA LUI L-A VĂZUT PENTRU ULTIMA OARĂ PE 31 IANUARIE

Petre Măsală era primul argeșean care primise titlul de Tezaur Uman Viu

Poreclit „Sbinghili”, Petre Măsală s-a născut pe 2 octombrie 1940, în comuna Hârsești din județul Argeș. A deprins dansul călușăresc de la bătrânii satului și îi plăcea să îi însoțească pe aceștia în Rusalii, admirându-le jocul prin bătăturile caselor. La vârsta de 15 ani (1955), a fost primit în ceata călușarilor din Stolnici, deși știa jocul încă dinainte. Nu erau permise participări până la această vârstă. Din 1962, a deținut funcția de vătaf al călușarilor din Stolnici.

În 2020, a fost recunoscut ca Tezaur Uman Viu de către Comisia Națională de Salvare a Patrimoniului Cultural Imaterial din cadrul Ministerului Culturii.

În semn de omagiu adus vătafului lor, călușarii din Stolnici au programat să susțină „Hora satului” în seara zilei de 17 februarie.

„Dumnezeu sa-l ierte și să-l odihnească în Împărăția Sa pe nea Petre, căruia comunitatea noastră îi datorează prețuire eternă și neuitare veșnică. Considerând că dispariția acestui simbol al tradiției călușului în vatra noastră ne îndoliază aceste zile, vă informăm că HORA SATULUI,eveniment care ar fi trebuit să se desfășoare la Căminul Cultural Stolnici, nu va mai avea loc”, a fost mesajul transmis de Primăria Stolnici.

Citește și: O AI PE ACASĂ LA PĂRINȚI ORI BUNICI? SUMA IREALĂ CU CARE SE VINDE MONEDA CU CHIPUL LUI MIHAI VITEAZUL DIN 1992