Această haină va fi interzisă în școlile din Franța. Liderii comunității musulmane clocotesc de indignare

Publicat: 28/08/2023 | 13:23
Abaya, interzisă în școlile de stat din Franța / Foto: Pexels

Revoltă uriașă printre liderii musulmani, după ce Franța a interzis abaya, haina lungă și largă purtată de unele femei din această religie, în școlile de stat. Ministrul Educației a făcut anunțul controversat, care a stârnit numeroase reacții. De ce au luat autoritățile franceze această decizie?

Franța va interzice, începând cu 4 septembrie, elevelor din școlile de stat să poarte abaya, haina lungă și largă cu care se îmbracă unele femei musulmane. Anunțul a fost făcut de către Ministrul Educației, Gabriel Attal, care a și explicat motivul deciziei luate. Oficialul francez este de părere că atunci când un elev intră într-o sală de clasă nu ar trebui să poarte haine prin care religia lui să fie identificată ușor. Ministrul a dat de înțeles că abaya nu ar fi potrivită pentru unitățile de învățământ de stat din Franța, haina fiind considerată un simbol religios.

CITEȘTE ȘI: UE LE DĂ LOVITURA ROMÂNILOR CU CENTRALE DE APARTAMENT PE GAZ. CÂND AR PUTEA FI INTERZISE ÎN ȚĂRILE UNIUNII

„Am decis ca abaya să nu mai poată fi purtată în şcoli”, a transmis ministrul Educaţiei, Gabriel Attal, într-un interviu acordat postului de televiziune TF1, relatează DailyMail. „Când intri într-o sală de clasă, nu ar trebui să poţi identifica religia elevilor doar uitându-te la ei”, a mai spus acesta.

CITEȘTE ȘI: VESTE PROASTĂ PENTRU ROMÂNII CARE MERG CU MAȘINA ÎN CONCEDIU. TREBUIE SĂ SCOATĂ MAI MULȚI BANI DIN BUZUNAR ÎN LUNA AUGUST

Nu este prima hotărâre pe care autoritățile franceze o iau cu privire la comunitatea musulmană. În anul 2004, a fost interzisă folosirea vălului pe cap în şcoli, iar în 2010 a fost interzisă folosirea vălului integral în public. La acea vreme, decizia a stârnit furia multora.

Tinere în abaya / Foto: Pexels

Liderii musulmani sunt revoltați

Abdallah Zekri, vicepreședintele Consiliului francez pentru comunitatea musulmană, a declarat că abaya „oricum nu a fost niciodată un simbol religios”.

Mai mult decât atât, acesta susține că noua interdicție dată de Ministrul Educației este un alt exemplu care arată că politicienii se folosesc de ținutele preferate ale femeilor, pentru a lansa atacuri asupra comunității musulmane.

Cred că ministrul ar fi putut să ceară părerea liderilor religioși. Pentru mine, abaya nu este o rochie religioasă, ci o formă de modă. Dacă te duci în unele magazine, găsești abaya. Este o rochie lungă și largă în același timp. Nu are nimic de-a face cu religia”, a ținut să spună Zerkri.

În iunie, Consiliul francez al Cultului Musulman (CFCM) a decis, de asemenea, că abaya nu este un semn religios musulman. Zekri s-a declarat „surprins că problema abaya în clase a devenit o prioritate, în timp ce profesorii sunt îngrijorați de lipsa de fonduri și de o mulțime de alte probleme din școli”. Franța a aplicat o interdicție privind semnele religioase în școli încă din secolul al XIX-lea, iar acum printre obiectele interzise se numără și kippa evreiască.