Această localitate a dispărut de pe harta României! Era un loc de poveste, dar acum doar cinci persoane mai locuiesc acolo

Publicat: 12/01/2024 | 16:50
Satul părăsit din România/ Sursa foto: Captură video Adevărul

România are multe zone ascunse și puțini știu despre ele. O localitate ce era odată de poveste a ajuns să dispară de pe harta țării noastre. Doar 5 persoane au mai rămas acolo.

Cătunul Străuți din Hunedoara este un loc ascuns în Munții Apuseni, care a ajuns pustiu. Satul nici măcar nu se mai găsește pe hărțile actuale ale României. În trecut, existau peste 30 de gospodării, însă oamenii au părăsit comuna Bulzeștii de Sus, în urmă cu mulți ani. Au rămas în urmă casele pitorești desprinse parcă din poveștile strămoșilor, șubrede și cu lemnăria putrezită. Chiar și după atâta timp, construcțiile din secolul al XIX-lea reușesc să atragă atenția călătorilor.

Citește și: UNDE SE AFLĂ LOCALITATEA CU CEL MAI LUNG NUME DIN ROMÂNIA. ARE 27 DE LITERE ȘI ESTE UN LOC IUBIT DE TURIȘTI

Era un loc de poveste din România, dar a ajuns pustiu

Timpul și-a lăsat amprenta asupra satului Străuți din Hunedoara. Locuitorii au părăsit cătunul și au lăsat în urmă casele din lemn, cu acoperișuri de paie. Doar 5 oameni au mai rămas în locul ascuns din Munții Apuseni.

„Unele case vechi din cătunul Străuți din Hunedoara, acum asimilat satului Grohot, au fost cumpărate de familii din București. Pot fi văzute, chiar dacă degradate, pe dealurile din jurul bisericii.

Oamenii au spus că le vor recondiționa, pentru că vor să rămână satul rustic”, a spus Mărioara, fiica Valeriei, una dintre puținele localnice ale comunei Bulzeștii de Sus, potrivit Adevărul.

Casă din comuna Bulzeștii de Sus/ Sursa foto: Captură video Adevărul

Mărioara și Ionel, doi vârstnici din satul Grohot, au mărturisit că multe familii și-au părăsit casele pentru a-și putea da copiii la școli. Instituția de învățământ din zonă a fost închisă, iar oamenii au fost nevoiți să plece pentru a le oferi o oportunitate la educație celor mici.

„În trecut, satele erau populate, oamenii creșteau animale, semănau holde, porumb, cartofi, grâu, de toate. Dar mulți au plecat în Banat, pentru că au avut copii și nu mai aveau unde să îi dea la școală. A fost școală cu opt clase la noi, apoi s-a făcut cu patru clase, apoi a fost închisă.

Nici drum nu am avut până de câțiva ani. Așa, mulți au plecat din zonă, în Banat sau la Baia de Criș ori Brad, însă unii, cum suntem și noi, s-au reîntors”, povestesc Mărioara și Ionel, doi vârstnici rămași în satul Grohot din Hunedoara.

Biserica satului a fost lăsată în ruine

Biserica din sat are și ea o poveste impresionantă. A fost construită acum un secol și jumătate, în anul 1866. Precum restul caselor pitorești, lăcașul de cult cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, a fost abandonat. Crucile de lemn nu au rezistat furtunilor, așa că au fost adunate de un localnic și puse toate la un loc.

Biserica satului a fost abandonată/ Sursa foto: Captură video Adevărul

„Edificiul, acoperit integral cu tablă, a fost supus în anul 1937 unei ample reparaţii, suprafaţa interioară si exterioară a pereţilor fiind tencuită, iar şiţa clasică înlocuită cu tablă. Zestrea picturală a bisericii se rezumă doar la registrul împărătesc al tâmplei (executat în secolul al XIX-lea, într-o manieră populară, de un autor rămas necunoscut) şi la câteva icoane pe sticlă, de vechimi diferite.

Anterior, obştea locală fusese deservită liturgic de o altă bisericuţă din bârne, mistuită de flăcări în martie 1849. Harta iosefină a Transilvaniei (1769-1773) îi atestă existenţa.”, a spus preotul Florin Dobrei, în volumul „Bisericile ortodoxe hunedorene”.

Citește și: O NOUĂ TAXĂ PENTRU TURIȘTI, ÎN 2024! CÂT VOR PLĂTI ÎN PLUS ROMÂNII ÎN CONCEDIUL DIN GRECIA, LA CHECK-IN