Acesta sa fie combustibilul viitorului? Vezi ce masuri pregatesc guvernantii britanici pentru a sustine industria gazelor de sist

De: Cancan
Publicat: 22/07/2013 | 14:38

Mai exact, executivul de la Londra urmareste instituirea pentru companiile angajate în exploatarea gazului de şist cel mai avantajos regim fiscal din lume. Astfel, potrivit www.bbc.co.uk, fiscalitatea asupra veniturilor din exploatarea acestei surse de energie va fi redusă pana la 30 la sută, faţă de 62 la sută în cazul veniturilor din extracţia de petrol şi gaze naturale.

Cancelarul George Osborne a declarat, zilele trecute, ca gazul de şist este o resursă cu „potenţial enorm” pentru Marea Britanie. „Vrem să cream condiţiile potrivite pentru explorarea acestui potential si sa-l deblocam, astfel incat comunitatile sa aiba numai de castigat. Vreau ca Marea Britanie sa fie un lider in „revolutia” gazelor de sist pentru ca are potentialul de a crea mii de locuri de munca si de a mentine facturile la energie a milioane de persoane la un nivel redus”, a declarat Osborne, citat de BBC.

„Deşi suntem încă în faza de explorare, noi credem că gazele de şist au potenţialul de a aduce o contribuţie considerabilă pentru aprovizionarea cu energie a Marii Britanie şi pentru securizarea din acest punct de vere. In acelasi timp, se creaza mii de locuri de muncă şi sunt generate venituri foarte importante din impozite”, a declarat Francis Egan, directorul executiv al firmei Cuadrilla, care se ocupa cu exploatarea gazelor de sist.

Potrivit BBC, un raport recent de la British Geological Survey estimează că doar in nordul Angliei s-ar putea gasit 1.300 miliarde de metri cubi de gaze de şist, cea mai mare parte în Bazinul Bowland, din Lancashire. Companiile de foraj estimasera anterior că sunt capabil sa extraga circa 10% din acest gaz – mult mai mult faţă de cele trei miliarde de metri cubi de gaze naturale consumate în prezent în Marea Britanie, în fiecare an.

Cu toate acestea, industria este încă în fază incipientă. Numai cateva companii deţin licenţe pentru explorarea gazelor de şist în Marea Britanie, si niciuna nu a început inca extractia gazelor.

În susţinerea exploatarii gazelor de şist, guvernul britanic face referire la experienţa Statelor Unite, unde dezvoltarea acestei industrii a avut un efect semnificativ asupra sectorului energetic. Potrivit planurilor executivului, reducerea fiscalitatii se va aplica asupra unei parti din veniturile generate de productia gazelor de sist, proportia urmand sa fie stabilita in urma unei consultari publice.

Intentiile guvernantilor sunt insa asupru criticate de ecologisti, militantii Greenpeace si cei de la Friends of the Earth catalogand masurile drept „rusinoase”. Ei sustin ca tehnicile de extractie a gazelor de sist (fracking) afecteaza grav comunitatile.
 

sursa foto: ZF.ro, Antena 3

C.D.