Alertă de gradul zero pentru epidemia de gripă! Au murit 67 de persoane!

De: Cancan
Publicat: 15/03/2016 | 17:18
Gripa face ravagii în România

Anul acesta, epidemia de gripă a fost mult mai agresivă decât în ultimii ani, provocând numeroase victime la nivel naţional. Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa se confruntă, în continuare, cu multe probleme, deoarece lista pacienţilor infectaţi cu gripă nu se mai termină, arată cugetliber.ro.

Numărul persoanelor vaccinate antigripal de anul acesta este foarte mic, conform medicilor specialişti, iar acesta este considerat principalul motiv de îmbolnăvire.

„Capacitatea spitalului de a interna bolnavii cu simptome de gripă este cu mult depăşită. Ne confruntăm cu un flux masiv de pacienţi cu gripă, practic sunt depăşite locurile disponibile internărilor. Pe această cale, fac apel către autorităţile în domeniu să ne sprijine, pentru că noi în fiecare an, când au mai fost cazuri, ne-am luptat singuri cu epidemiile şi dorim să ne sprijine cu materiale de dezinfecţie şi materiale de unică folosinţă, precum şi materiale de protecţie pe care noi le folosim ca să tratăm pacienţii. Avem nevoie urgentă de medicamente, pentru că achiziţionăm medicamente antivirale singuri şi în primul rând nu avem unde să mai internăm pacienţii. În spital nu sunt internaţi doar bolnavi de gripă, tratăm şi pacienţi cu HIV şi meningită, iar locurile sunt limitate. Solicit să se găsească o posibilitate în judeţ, ca să ne sprijine să internăm pacienţii cu gripă şi în alte spitale, pentru că noi nu mai avem locuri în spital”, declara dr. Stela Halichidis, directorul Spitalului de Boli Infecţioase, Constanţa.

 

Vaccinul antigripal, cea mai bună metodă de prevenţie

 

În cadrul Spitalului de Boli Infecţioase, pacienţii sunt izolaţi pe afecţiuni pentru a se preveni transmiterea infecţiilor. Îmbolnăvirea cu virusul gripal poate fi evitată prin vaccinare, la indicaţiile medicului de familie. În prezent, în Constanţa sunt înregistrate 163 de cazuri de gripă, dintre care 154 sunt de tip AH1N1, 3 cazuri de gripă AH3 şi 6 cazuri de gripă A.

 

Cum să ne ferim de gripă

 

Respectarea normelor de igienă este cel mai important factor, pentru a ţine la distanţă virusul gripal. Acesta se transmite prin atingerea unor obiecte contaminate, iar apoi germenii sunt transferaţi la nas, gură şi ochi, prin atingere. A doua metodă de transmitere a gripei este prin contact direct cu persoanele infectate, de aceea medicii specialişti recomandă, izolarea pacientului bolnav pe toată perioada în care virusul se manifestă, sau cel puţin 12 zile, până când gradul de contaminare scade. Foarte importantă este şi întărirea sistemului imunitar, prin adoptarea unui regim alimentar sănătos alcătuit din fructe şi legume crude. Pentru a preveni îmbolnăvirea copiilor care au contact cu colectivităţile este necesară igiena sănătoasă a mâinilor şi izolarea acestora la primul semn de gripă, care de regulă este febra.

 

(G.N.)