Cât de importanţi sunt carbohidraţii pentru organism şi în ce moment al zilei trebuie consumaţi

De: Cancan
Publicat: 24/09/2016 | 15:25

Pasul 1

Consumaţi carbohidraţi dimineaţa şi la prânz, când cheltuielile organismului sunt maxime, veţi reuşi astfel să “ardeţi” toată glucoza alimentară. În acelaş timp, evitaţi produsele care conţin amidon după ora 18.00, când metabolismul îşi încetineşte ritmul. Alegeţi pentru cină proteine slabe (carne, peşte, ouă), multe legume şi produse lactate degresate.

Pasul 2

Alegeţi variantele integrale, cu conţinut crescut de fibre, care dau o senzaţie de saţietate rapidă şi îndelungată şi accelerează tranzitul intestinal prevenind constipaţia. Aveţi însă grijă ce puneţi pe pâine, caşcavalul şi mezelurile au cu 30-50% mai multe calorii decât pâinea, deci pericolul unui sandviş vine din umplutură.

Pasul 3

Învăţaţi să recunoaşteţi grăsimea ascunsă din alimente: brânza, smântâna, uleiul, sosurile sunt repede absorbite în paste, orez sau pizza fără să dea un aspect gras produsului respectiv. Eliminaţi complet produsele de patiserie. Foitajul şi pateurile conţin cantităţi mari de grăsimi hidrogenate şi acizi graşi “trans”, periculoşi pentru sănătate.

Pasul 4

Reglaţi-vă aportul de amidon pe parcursul zilei. Dacă aţi consumat la o masă un fel de mâncare bogat în carbohidraţi (pizza, paste, pilaf), atunci renunţaţi la desert, fructe sau eliminaţi glucidele de la masa următoare. Încercaţi pe cât puteţi să sa redimensionaţi porţiile, carbohidraţii au rol de garnitură şi nu trebuie să depăşească un sfert din totalul alimentelor prezente la o masă.

Cantitatea de fibre dintr-o pâine(g/100g)

– pâine albă – 2,5-3

– pâine prăjită – 2,5

– pâine de casă – 3,5

– pâine cu cereal şi seminţe – 5

– pâine integral – 7-8

– pâine cu secară – 8

– pâine cu tărâţe – 8-10

Răzvan Sava