Cozmin Guşă a explicat acuzaţiile aduse de Sebastian Ghiţă împotriva Realitatea: ”Ce vorbeşte el nu se referă la…”

De: Cancan
Publicat: 13/01/2017 | 10:23

Cozmin Guţă a vorbit despre acuzaţiile pe care Sebastian Ghiţă le-a adus trustului Realitatea TV. Consultantul politic a explicat mărturiile lui Ghiţă şi la ce fac acestea referire de fapt.
„Realitatea TV a fost un proiect eminamente civil. Primul proiect de televiziune de ştiri gândit în România, la nivelul anului 2001, de către un naiv simpatic al vremurilor noastre, Silviu Prigoană, un eveniment la care am participat şi care cred că e de bun augur, în sensul în care l-am şi sprijint, l-am şi sfătuit pe Silviu Prigoană atunci. Nu exist nicio televiziune de ştiri. Din momentul în care această televiziune a existat, a intrat în atenţia serviciilor secrete, care s-au confruntat cu posibilitatea relatării curente a unor evenimente cotidiene, la cald, din partea unei entităţi. Şi aşa, în vâltoarea legilor din 2004, această televiziune a ajuns la Sorin Ovidiu Vântu, care n-a înfiinţat-o, care a plătit pentru ceea ce a achiziţionat. Nu ştim dacă a plătit din banii săi sau alţi bani, dar în 2004 Realitatea a făcut o treabă igenică, dacă ne gândim că tot sistemul concetraţionar, lacom, din jurul lui Adrian Năstase, care se aşezase pe toată România la nivelul anului 2004. A pierdut şi a câştigat un sistem în care s-a pus speranţă, un sistem care nu trebuia să se îndrepte către Moscovo, apropo de Traian Băsescu, ci trebuia să vină să distrugă o reţea de baroni obişnuiţi cu excesele din Partidul Comunist şi obişnuiţi în a batjocori cetăţeanul”, a spus consultantul politic, potrivit Realitatea.
Acesta a subliniat că publicul şi brand-ul Realitatea nu trebuie „pângărite” de acuzaţiile lui Ghiţă, întrucât acestea se referă la oameni precum Sorin Ovidiu Vântu.
„Şi a tot continuat aşa până la celebrele episoade, pe care le cunoaşte domnul ăla curat de la FNI, preacinstit şi preacurat, de la televiziuna lui Dan Voiculescu care înjură astăzi Realitatea şi pe noi, dar cei care au asistat la devenirea Realităţii îşi dau seama că a fost vorba de mari eforturi de a discuta despre evenimentele care se întâmplă într-u mod civil, în care cetăţeanul e important. Nu a fost simplu. Vântu a făcut eforturile lui. De departe, un om inteligent, dar beneficiar şi prizonier al sistemul de la SRI. Lupul bătrân mâncat de lupul tânăr, Sebastian Ghiţă, printr-o viclenie josnică. Pentru că, în continuare spun, să te duci la discuţii cablat, provocând, cum a făcut Sebastian Ghiţă, şi venind să-ţi ceri scuze într-unul din cele şapte episoade care au apărut până în acest moment, nu este suficient şi niciodată nu mai poţi să te califici. În continuare spun, îmi pare rău de Ghiţă. Ceea ce trăieşte acum este fatal pentru un om tânăr, dar nu se mai poate califica la nivelul bărbaţilor sau la nivelul înţelepţilor, apropo de ceea ce a făcut, şi nu mă refer doar că l-a înregistrat pe Vântu, mă refer la tot ceea ce a făcut împotiva interesului naţional, în frauda bugetului naţional şi aşa mai departe. Şi, bineînţeles, Realitatea, frământată aşa cum a fost, a ajuns astăzi la acel nivel. Dar ceea ce vorbeşte Sebastian Ghiţă, sigur, în legătură şi cu influenţa lui Florian Coldea, despre Realitatea, nu se referă la Realitatea care şi-a deservit publicul, se referă la persoane. Se referă la un Sorin Ovidiu Vântu, care era omologul lui Sebastian Ghiţă, probabil, în vremurile în care generalii bătrâni conduceau SRI, cei care l-au inventat pe Ghiţă, şi din acest motiv publicul şi nici brand-ul Realitatea nu trebuie pângărite de aceste discuţii”, a spus Cozmin Guşă.
„Dar, pe de altă parte, se vede o apetenţă ciudată a structurilor de putere din perioada Băsescu, care au dorit, prin orice fel de mijloace, să domine, să înfricoşeze mass-media, consultarea publică pe care o oferă presa, sau să înfiinţeze structuri într-un mod fraudulos. Le urez succes colegilor de la România TV, dar într-un mod fraudulos au înfiinţat de la sediu până la structură, arhivă, toate au fost fraudate de la o structură privată cum este Realitatea TV. Şi chiar şi acest nume, care nu ar putea să fie purtat, de ‘România TV’, a fost acceptat, ca să nu mai vorbesc de siglă sau toate lucrurile care s-au întâmplat sau toată această tarabandă din justiţie din ultimii ani de zile, despre care telespectatorii nu ştiu foarte multe, dare pentru care mulţi oameni au plătit mii sau zeci sau sute de ore din existenţa lor”, a continuat acesta.
Guşă a vorbit şi despre regimul Traian Băsescu şi despre obsesia preşedintelui de putere.
„Asta este poveste cu Realitatea, o poveste în care a fost o luptă cu serviciile secrete, nişte servicii secrete prea ambiţioase din cauza unui preşedinte ca Băsescu obsedat de serviciile secrete, a unui om în mod cert cu dosar de colaborare cu serviciile secrete comuniste, poate nu doar din România, poate şi de la Moscova, urmează să vedem dacă bănuiala mea că Traian Băsescu a fost agent acoperit al Moscovei rămâne în picoare. Dar această obsesie s-a dus până la nivelul acestor coordonări şi inventări de structuri. Aduceţi-vă aminte de tiradele grobiene făcute împotriva unor jurnalişti de către Băsescu în timpul regimului Băsescu, când parcă se comporta ca un nebun. Nu se comporta uman. Şi de la înălţimea puterii pe care o exercita, şi era un preşedinte puternic, stăteai şi te înspăimântai. Cunoscând care este postul unui preşedinte, inclusiv cu un general ca Florian Coldea în subordinea, stăteai şi te minunai de ce putea să facă. Am văzut şi în seara asta reacţii inclusiv ale Elenei Udrea la lucrurile care se întâmplă şi vin şi spun că indiferent cât a suferit Elena Udrea din pricina lui Traian Băsescu, lucrurile care erau de ştiut s-au ştiut. Felul în care s-a contorsionat statul român pe motiv de dereglare Traian Băsescu, a fost cu consecinţe. Aceste consecinţe au fost şi numirea ca prim-ministru a unui om defect din punct de vedere a exercitării puterii, precum Victor Ponta, au fost şi toleralea unor excese la nivel de justiţie care binînţeles că au existat şi care au avut consecinţe negative asupra noastră şi, dacă vreţi, tot acest rău semnificat de către Traian Băsescu a marcat şi instituirea mandatului lui Klaus Iohannis, care a venit după eliminarea din cursă a lui Crin Antonescu şi a continuat apoi într-un fel pe care noi nu l-am înţeles. Pentru că n-am înţeles de ce cineva ca şi Traian Băsescu ar fi trebuit să mai continue activitatea în statul român, de ce cineva ca Victor Ponta a trebuit să mai rămână prim-ministru, de ce alţi oameni care şi-au dovedit nocivitatea nu puteau să vină să vină să împrospăteze din punct de vedere politic o guvernare sub preşedinţia lui Iohannis şi trebuie să avem un dezastru absolut cum a fost guvernul tehnocrat, cireaşa de pe tort”, a conchis consultantul politic.