COZMIN GUŞĂ, despre alegerile din Republica Moldova: „Preluarea noastră TV de la Chişinău, de maximă importanţă“

De: Cancan
Publicat: 30/10/2016 | 14:20

În replică, consultantul politic Cozmin Guşă a declarat că preluarea Realitatea Tv la Chişinău este de mare importanţă pentru spaţiul mediatic de la Chişinău, unde încă există cenzură.

”Sunt alegeri foarte importante în Republica Moldova, despre care nu o să comentez în timpul zilei, tocmai pentru că Realitatea Tv transmite live, 24 de ore din 24 şi în Republica Moldova. Acolo este un proces electoral în desfăşurare, şi dată fiind notorietatea brandului, şi chiar a mea, în Republica Moldova, nu aş vrea să influenţez votul prin părerile pe care le-aş emite. În schimb, aş vrea să comentez acest eveniment al preluării programelor şi stirilor Realitatea Tv la Chişinău, începând de astăzi, într-un moment simbol în care moldovenii îşi aleg preşedintele, prin vot direct. Preluarea Realitatea Tv la Chişinău este de maximă importanţă pentru spaţiul mediatic de acolo, într-o ţară în care cenzura sau autocenzura unor trusturi blochează ştirile cu impact semnificativ pentru euroasiatism, pentru euroatlantism, pentru unionism,  în beneficiul unor profitori ai regimului de la Chişinău, care evident, în marea lor majoritate, sunt în general anti-unionişti, pentru că unionismul, în opinia lor, le-ar reteza posibilităţile, sau cred dânşii că le-ar reteza posibilităţile de a mai fi atât importanţi(…)”, a spus Cozmin Guşă, la Realitatea Tv.

Acesta a mai adăugat: „Vreau să spun un lucru: Realitatea Tv face pentru unionism şi pentru unionişti ceea ce politicienii români, nu fac şi nu au făcut pentru Republica Moldva. Sau oamenii de afaceri nu fac şi nu au făcut pentru Republica Moldova. Acest lucru ar trebui să le dea de gândit, pentru că mă uitam la Traian Băsescu, care după 10 ani de mandat în care nu a făcut mai nimic pentru unionism, acum vine cu şmecherii diplomatice care sigur, sunt de discutat, dar care sunt departe de a tranşa problema unionismului care este o problemă a moldovenilor de acolo. În loc, nu ştiu să pună la punct o baterie de investitori, că are destui care au profitat de pe urma regimului Băsescu şi să îi trimită să investească direct acolo…Măcar Relitatea şi-a trimis programele acolo. Sau mă gândesc la Sebastian Ghiţă, apropo de emisiunea de la Denise Rifai. Parte din cele 90 de milioane de euro pe care le-a împrumutat prietenului său ar putea să le investească la Chişinău. Sa PSD să facă o cerere către partenerul lor politic, stăpânul Republicii Moldova, Vlad Plahotniuc, să deruleze nişte demersuri oficiale ca să aducă unionismul mai aproape de noi, pentru că domnul Dragnea şi domnul Plahotniuc se cunosc foarte bine şi ar putea să influenţeze astfel de demersuri. Sau PNL-ul. Şi atunci am putea sa spunem că şi de la nivel politic sau de la nivel de oameni de afaceri se poate face ceva pentru unionism, nu doar vorbe goale. Realitatea Tv face prin acest efort, de retransmitere a programelor sale, ce poate să facă o televiziune şi un trust de presă”.

Consultantul a mai susţinut că politicienii români nu sunt în stare să facă un proiect politic pentru Chişinău, mai ales după ce proiectul politic România a eşuat:

„Unionismul nu este aducător de voturi, la modul direct, pentru că este un proiect complex pentru care trebuie să pui în spate calcule, resurse, să aduci fonduri de investiţii din toată lumea care să încurajeze nişte asocieri România- Moldova, pentru că este foarte greu, pentru că ei sunt foarte nepricepuţi la a face proiecte politice de anvergură, dovadă este proiectul politic România, eşuat astăzi. Ei nu sunt în stare să facă un proiect pentru România, cum să fie în stare să facă un proiect pentru Chişinău? Pe de altă parte, ei merg în complicitate cu cei de la Chişinău, fie că vorbim de partide politice, fie că vorbim de servicii secrete româneşti, SRI îi are pe ai săi, SIE îi are pe ai săi. Şi atunci nu avem cum să avem o uniune de strategie, iar la Chişinău trebuie să recunoaştem, mulţi au învăţat abecedarul în limba rusă”.

Pe de altă parte, întrebat de ce Transinistria nu a fost inclusă în dezbaterile electorale de la Chişinău, Guşă a spus: „Este foarte simplu. Rusofilii care emit pentru rusofoni nu doresc să deranjeze deloc apele in Transnistria. Unii nici nu au voie, pentru că au butoanele la Moscova şi nu îndrăznesc să vorbească nimic despre Transnistria. Celorlalţi, care, să spunem aşa, ar fi europenişti, nu le-a fost la îndemână să vorbească despre un conflict îngheţat unde nimeni în afară de Rusia nu are astăzi influenţă. Este inutil, să te numeşti, hai să nu dăm nume de candidaţi astăzi, dar să fii pro-american sau pro-european şi să discuţi despre Tiraspol sau Transnistria, dacă nu poţi să aduci nimic din Vest, ca şi contribuţie la dezgheţarea conflictului. Este un conflict îngheţat de Rusia, tot ei îl vor dezgheţa când le va conveni sau când vor ajunge la o negociere bună”, a încheiat Cozmin Guşă