COZMIN GUŞĂ, despre summit-ul G20: ”Separarea lumilor a fost deja negociată. Obama a fost stingher”

De: Cancan
Publicat: 05/09/2016 | 11:40
Guţă a vorbit despre Barack Obama

Totodată, Cozmin Guşă a mai afirmat că România este nepregătită în materie de politică externă şi a precizat că nu vede pe ce lideri ne putem baza într-o situaţie de criză, fapt care este îngrijorător pentru România. El a mai adăugat că anumite subiecte nu au fost discutate de către UE în cadrul summit-ului, printre care: Siria, Ucraina, Crimeea sau chiar BREXIT. Întrebat cum se răsfrâng deciziile luate în cadrul summit-ului asupra României Guşă a spus:
„Prima dată să încercăm să descifrăm ce se întâmplă în China si apoi să vedem dacă are relevanţă în zona noastră. Sigur, şi sub rezerva faptului că mâine ar putea să se discute, în ultima zi a summit-ului, şi subiecte reale sau mai fierbinţi. Să încep cu prima concluzie. Din desfăşurarea summit-ului, din întâlnirile din prima zi, concluzia mea este că simbolistica separării lumilor este cea mai potrivită pentru a descrie ce se întamplă. Noi tot am vorbit şi eu tot am scris în ultimii 6-7 ani, despre o rebipolarizare a blocurilor geopolitice, în condiţiile în care am fost foarte clar că după reinstalarea lui Obama în funcţia de preşedinte, SUA nu au mai putut să ţină pasul în zona de leadership, nu vorbim de macroeconomie sau geoeconomie, vorbim de leadership politic. Eu sunt un bun cunoscător şi un adept al politicii SUA în spaţiul euroatlantic, dar trebuie să recunosc că încă de la instalarea preşedintelui Obama, că am fost un critic al acţiunilor sale externe, şi am făcut-o egoist, pentru că am văzut cum domnul Obama neglijează exact zona care ne intresează pe noi, exact frontierea estică a NATO, a blocului euroatlantic care includea şi România. Iar, în paralel, şi-a concentrat atenţia spre Primăvara Arabă, cu acea utopie când credea că poate să instaleze democraţia, într-o zonă dominată de Coran. Şi s-a văzut cât de mare este eşecul sau în Asia de Sud-Est.(….) Această separare a lumilor a devenit evidentă cu ocazia acestui summmit G20„, a spus Guşă.
Pe de altă parte, acesta a mai spus că Barack Obama a fost stingher la summit şi a punctat relevanţa întâlnirilor bilaterale dintre liderii mondiali: „Episodul deloc întâmplător şi stânjenitor cu Barack Obama în partea de primire, fiind relevant mai ales pentru cei care cunosc bine tipicăreala diplomatică. De asemenea felul în care Obama s-a comportat, uşor stingher, puţin izolat şi cu o voce mai puţin auzită puţin auzită, nu am auzit nimic semnificativ. (….)Apoi, sigur polarizarea şi bilateralele care au existat ne spun foarte multe: de la poza pe care aţi prezentat-o pe ecran,  în care într-un mod simblic Putin şi l-a pus în stânga pe Erdogan, şi Obama pe  Angela Merkel, în stânga astfel incât cei doi, care au dat semne de nervozitate în ultima vreme să îl încadreze pe preşedintele Chinei, în calitate de invitat de onoare, spune mult despre felul în care bipolarizarea deciziilor dintre SUA şi Rusia se desfăşoară în acest moment„, a mai spus Guşă.

Referitor la agenda summmit-ului, Guşă a explicat că nu s-au atins adevăratele probleme. „Pot să spun foarte clar că nu acoperă nevoile stringente ale lumii de analiză astăzi şi nici nu pune adevărate probleme care există şi care în Europa, nu e aşa, sunt: iminenţa migraţiei, finanţarea teriorismului, dependenţa energetică, este şi faptul că apropo de migraţie suntem dependenţi de toanele unui preşedinte al Turciei care are nu doar alură, ci şi convingeri de dictator. Domnul Erdogan a fost alinatatul acestor întâlniri din prima zi, deci vă daţi seama cât de jos a ajuns diplomaţia internaţională, făcându-se că uită că, cu doar o zi înainte, alţi 50 00 de funcţionari au fost concediaţi în Turcia”, a mai explicat Guşă. Consultantul a mai adăugat că, din câte a văzut, Vladimir Putin a fost vedeta summit-ului şi a punctat că liderii europeni nu au discutat subiectul Ucraina sau Crimeea, în timp ce Theresa May, premierul britanic, a spus că nu va discuta despre Brexit. Acesta a mai afirmat că s-au discutat multe detalii fără conţinut, dar nu s-au discutat adevăratele probleme ale omenirii. Totodată, Cozmin Guşă a mai afirmat că România este nepregătită în materie de politică externă şi a precizat că nu vede pe ce lideri ne putem baza într-o situaţie de criză, fapt care este îngrijorător pentru România:
Când vine criza peste tine trebuie tu ca ţară sa ai garanţia unor relaţii bilaterale sau trilaterale, pe care să le administreze.  Nu văd pe cine ne-am baza, într-un anumit joc care, foarte repede, în politică, el se se va amplifica, dar noi nu avem cum sa îi facem faţă pentru că nu avem suflu. Atleţii noştri politici nu sunt pregătiţi să alerge, nu ştiu să facă sprint-uri, nu i-a supus nimeni la probe. Îi vedeţi pe cei din actualul Guvern că ar fi în stare să administreze ceea ce se pregăteşte în spatele uşilor de la bilateralele de la acest summit?„, a încheiat Guşă.