Cum funcţionează o dietă disociată şi care sunt regulile ei! Uite mai multe exemple

De: Cancan
Publicat: 13/08/2016 | 21:00

De exemplu, digestia carbohidraţilor se realizează într-un mediu alcalin, cu un PH mai mare de 7, pe când digestia proteinelor are nevoie de un mediu acid, cu un PH mai mic decât 7. De aceste reglaje se ocupă cu succes toate funcţiile sistemului digestiv, însă munca lui este mai dificilă atunci când trebuie să realizeze un mediu propice pentru ambele digestii simultan. Sună complicat, nu-i aşa?
Dietele disociate elimină această problemă, pentru că tu vei consuma la o masă doar proteine sau carbohidraţi, iar stomacul tău va fi mai fericit digerând totul mai repede şi mai uşor. Rezultatele? Arderi mai mari, kilograme mai puţine.
 
Regulile unei diete disociate

Principala regulă a unei diete disociate este că grupele alimentare nu trebuie amestecate niciodată. Dacă la o anumită masă sau într-o anumită zi trebuie să consumi, de exemplu, carne, nu ai voie să încalci regula nici măcar în cazul unei supe. Supa va fi doar din carne, fără legume adăugate nici măcar în timpul preparării. Acest lucru se aplică oricărui preparat pe care îl alegi. Nu trebuie însă să te sperii, pentru că vei avea timp să mănânci aproape orice îţi doreşti.

Care sunt aceste grupe alimentare? În general, se împart în:

lactate: de preferat slabe în grăsimi – iaurt, lapte, brânză de vaci, telemea, specialităţi din brânzăfructe: toate fructele sunt permise, însă evită să mănânci prea multe citrice, fiindcă pot cauza hiperaciditate şi balonare; fructele trebuie consumate crude, nu ai voie să adaugi zahăr sau siropuri
legume: consumă orice legume preferi, însă încearcă să variezi cât de mult poţi, pentru a asigura un aport suficient de vitamine şi minerale; legumele se consumă crude, gătite la abur sau la cuptor, fără ulei şi condimente
carne slabă: ai voie să mănânci pui şi curcan, gătit la abur, la cuptor sau la grătar; nu adăuga ulei sau condimente
peşte: alege între somon, păstrăv şi ştiucă, preparat la grătar, la cuptor sau la abur
cereale: utile pentru tranzitul intestinal datorită aportului de fibre, cerealele sunt permise în orice prezentare – paste integrale, orez integral, tărâţe de ovăz, etc.
ouă: fierte tari

Ce nu ai voie?
Pe durata dietei disociate evită alcoolul, sucurile carbogazoase, cofeina şi zahărul. Pentru că regimul susţine digestia corectă, gustările nu sunt încurajate şi se recomandă o pauză de cel puţin patru ore între mesele principale. În acest interval stomacul are suficient timp să proceseze alimentele ingerate la masa anterioară şi să se pregătească pentru următoarele. Cina trebuie luată mereu înainte de ora 7 seara.
 
Bea cel puţin doi litri de apă zilnic şi adaugă în programul tău cel puţin 30 de minute de mişcare, în orice formă. În zilele în care dieta te limitează la consumul de fructe sau legume s-ar putea să resimţi o slăbiciune musculară uşoară, din cauza lipsei de proteine din meniu. În aceste cazuri poţi opta pentru plimbări uşoare de 40 de minute.

Evită să bei apă cu 30 de minute înainte de masă sau în timpul mesei, pentru că lichidele diluează sucurile gastrice şi îngreunează digestia.

Pentru că există mai multe variaţii ale dietelor disociate, nu se cunoaşte un număr fix de kilograme pe care le poţi da jos urmând un astfel de regim. Majoritatea celor care îl urmează îi recunosc atât avantajele şi dezavantajele şi spun că dacă urmezi regulile, te hidratezi corespunzător şi faci suficientă mişcare, poţi slăbi până la 20 de kilograme în câteva luni. Cu toate acestea, sunt medici care nu recomandă dietele disociate pe perioade atât de lungi, pentru că pot duce la grave dezechilibre nutriţionale.

Exemple de diete disociate

Cea mai utilizată şi simplu de înţeles clasificare a dietelor disociate este cea realizată în funcţie de ciclurile de disociere. Avem astfel 3 tipuri de diete: cu mese diferite, cu zile diferite sau cu cicluri repetate.

Dieta disociata cu mese diferite

Presupune ca fiecare dintre mesele tale să includă alimente dintr-o singură grupă alimentară. De exemplu, poţi mânca fructe la micul dejun, proteine din carne slabă la prânz şi legume seara. Nu uita de toate regulile pe care ţi le-am explicat mai sus, în special de intervalul de 4 ore dintre mese.

Această variantă este preferată în special de către cei care nu se pot limita la o singură grupă alimentară o zi întreagă. Deşi pare cel mai uşor de ţinut, are şi un dezavantaj: nu o poţi urma pentru mai mult de 2 luni.

Dieta disociată cu zile diferite

Dacă alegi această variantă a dietei, vei urma un program special de luni până vineri, pe care îl vei repeta în fiecare săptămână. Poţi alege dintre două programe, însă cel pe care o alegi va rămâne valabil atât timp cât vrei să ţii dieta. Odată ce ai început, nu ai voie să înversezi sau să dublezi zilele.

Varianta 1
Luni: carne slabă de pui sau curcan
Marţi: legume
Miercuri: lactate
Joi: fructe
Vineri: peşte
Sâmbătă: cereale
Duminică: ouă
Varianta 2
Luni: legume
Marţi: carne de pui sau curcan
Miercuri: ouă
Joi: lactate
Vineri: peşte
Sâmbătă: fructe
Duminică: o masă din cereale, celelalte două mese cu orice vrei tu

Dieta disociată cu cicluri repetate

Este o variantă de compromis între celelalte două. Vei mânca o singură grupă alimentară de-a lungul unei zile, dar grupele nu mai sunt împărţite pe 7 zile, ci pe durate mai scurte, de 3, 4 sau 5 zile.

Un exemplu este dieta Rina, al cărei regim presupune cicluri de 4 zile, repetate pe parcursul a 90 de zile. Elementul esenţial pe care trebuie să îl ai mereu în vedere în cazul dietelor disociate este echilibrul. Îţi recomandăm să vizitezi un nutriţionist înainte de a începe, pentru a putea cere mai multe sfaturi. Vizita la medic este importanta şi pentru sănătatea ta, fiindcă dietele pot deseori să cauzeze boli mai mult sau mai puţin neplăcute.

Răzvan Sava