Cum se poate îmbunătăţi memoria cu ajutorul alimentaţiei şi cum poţi avea o minte proaspătă

De: Cancan
Publicat: 16/07/2016 | 18:21

Pasul 1

Cercetările ştiinţifice au arătat că micul dejun este un element cheie pentru memorie, iar bunul obicei de a mânca dimineaţa poate îmbunătăţi substanţial procesele mentale necesare pentru elaborarea ideilor, capacitatea de a gestiona informaţiile şi de a face conexiuni rapide între acestea. S-a observat că cei care „sar” peste micul dejun obţin rezultate mai slabe la testele de memorie şi au o putere de concentrare diminuată.

Pasul 2

Cafeina dit cafea, ceai sau băuturile tip cola este renumită pentru acşiunea ei stimulantă asupra sistemului nervos. Consumul moderat de cafea creşte capacitatea de memorare, memoria şi rapiditatea corelării ideilor. Cafeina favorizează activitatea fizică şi intelectuală, dă un tonus crescut şi o stare de „trezire” întregului organsim, inclusiv creierului.

Pasul 3

Sfatul tradiţional care se dă întotdeauna când vine vorba de îmbunătăţirea performanţelor intelectuale este „mâncaţi mult fosfor”. În realitate, acest mineral este doar una dintre numeroasele substanţe esenţiale pentru sinteza de neourotransmiţători cerebrali. Există 3 categorii de nutrienţi implicaţi în funcţionarea optimă a sistemului nervos şi anume: aminoacizii esenţiali (produse lactate, peşte gras, banane, smochine, ananas, ficat, soia, ouă), minerale (magneziu, fier, fosfor), vitaminele (grupul B, vitaminele antioxidante A, C şi E).

Pasul 4

Încercaţi să mâncaţi cel puţin o dată pe săptămână carne de curcan. Este bogată în tirozină, un aminoacid esenţial capabil să stimuleze sinteza de dopamină ( neurotransmiţător cu funcţii importante pentru sistemul nervos central). Persoanele care apelează des la curele de slăbire trebuie să nu reducă excesiv consumul de carne, deoarece este sursa cea mai importantă de aminoacizi esenţiali (tirozină, fenilalanină) fier şi vitamina B1, care se absorb uşor şi au o biodisponibilitate crescută faţă de sursele vegetale. Dietele hipocalorice repetate pot afecta nivelul hormonilor tiroidieni responsabili cu reglarea metabolismului. Rezultatul este dezechilibrarea glandei tiroide, încetinirea producţiei de energie şi reducerea eficienţei cerebrale.

Cinci ponturi pentru o minte proaspătă

1. Dormiţi cel puţin 7 ore pe noapte şi încercaţi să mergeţi la culcare înainte de miezul nopţii. Somnul este fundamental pentru refacerea celulelor nervoase şi nu poate fi înlocuit prin nici un fel de alimente sau suplimente nutritive.

2. Oxigenaţi-vă creierul cât mai des petrecând timp în aer liber şi practicaţi regulat orice formă de activitate fizică. Sportul are efecte benefice asupra funcţiilor cognitive, îmbunătăţeşte circulaţia cerebrală şi scade stresul.

3. Eliminaţi fumatul, are efect vasoconstrictor şi scade oxigenarea ţesuturilor, mai ales a celor cerebrale.

4. Evitaţi excesul de alcool, are acţiune neurotoxică directă asupra structurilor cerebrale.

5. Evitaţi pe cât puteţi tratamentele cu medicamente care induc somnolenţa, mai ales dacă aveţi nevoie de o minte limpede şi trează pentru condusul maşinii, examene şi alte activităţi intelectuale.

 

Răzvan Sava