Decizie incredibilă în celebrul „Jaf al secolului” din Olanda. Cum a fost eliberat românul care a furat tablouri de Picasso sau Monet

De: Cancan
Publicat: 22/09/2016 | 00:00

Acuzat că, în toamna lui 2012, a participat la celebra lovitură de la Muzeul Kunsthal, din oraşul olandez Rotterdam, de unde au fost furate tabloruri semnate de pictori celebri, în valoare totală de 18 milioane de euro, tulceanul Eugen Darie (în centrul fotografiei, n.r.) a fost eliberat condiţionat, după ce a stat la închisoare mai puţin de trei ani. Darie a început să-şi execute pedeapsa începând cu data de 20 ianuarie 2013 şi ar fi trebuit să stea în puşcărie până la 19 mai 2018. Cu toate acestea, printr-o decizie a Judecătoriei Tulcea, Darie a fost eliberat mult mai devreme. În motivarea deciziei, judecătorii tulceni au explicat că Darie ar fi fost un puşcăriaş „model”, care nu a făcut scandal şi care muncit în spatele gratiilor. Mai mult, hoţul de la Kunsthal şi-a luat, în închisoare, o diplomă de instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze şi a primit 12 recompense, pentru bună purtare. „Pe perioada executării pedepsei petentul a avut o comportare corespunzătoare, s-a încadrat în programul ordonat al locului de deţinere, nu s-a semnalat cu abateri disciplinare, a fost folosit la muncă, a participat la un curs de calificare pentru meseria de instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze, a fost recompensat de 12 ori cu suplimentarea drepturilor la pachet şi vizită”, au arătat magistraţii. În plus, judecătorii au mai stabilit că Darie este stabil din punct de vedere emoţional, fără „manifestări psihopatologice”, şi „a finalizat cu rezultate bune un program de formare a deţinuţilor şi un program de autocunoaştere şi dezvoltare personală”.

Eugen Darie  a fost acuzat că, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012 i-a ajutat pe Adrian Procop şi Radu Dogaru să intre prin efracţie în Muzeul Kunsthal din Rotterdam, de unde au furat şapte picturi în ulei şi acuarele în valoare totală de peste 18 milioane de euro. De la muzeul din Rotterdam au fost furate atunci tablourile „Tete d´Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” şi „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait” de Meyer de Haan şi „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.

În acelaşi dosar a fost judecat pentru tăinuire şi condamnat să achite o amendă penală în valoare de 45.000 de lei şi fostul asistent al lui Cătălin Botezatu, Petre Condrat. Acesta din urmă ar fi încercat să vândă în România două dintre cele şapte tablouri furate, însă tranzacţia nu a mai avut loc după ce un expert contactat de acesta şi-a dat seama de valoarea lucrărilor.

(Andrei Dumitrescu)