Doi foşti conducători ai echipei DINAMO, trimişi în judecată pentru crime împotriva umanităţii

De: Cancan
Publicat: 01/08/2016 | 13:39

Marin Pîrvulescu este maior în rezervă, Vasile Hodiş este colonel în rezervă, ambii fiind foşti ofiţeri ai Departamentului Securităţii Statului. Aceştia sunt acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii. George Homoştean a fost ministru de interne, iar  Tudor Postelnicu şef al Departamentului pentru Securitatea Statului în timpul regimului Ceauşescu. Ei vor fi judecaţi pentru complicitate la infracţiuni contra umanităţii, potrivit Digi24.ro. Tudor Postelnicu şi George Homoştean au fost conducători ai clubului Dinamo înainte de 1989

Disidentul Gheorghe Ursu a fost acuzat că a corespondat cu postul de radio Europa Libera şi a murit din cauza torturii la care ar fi fost supus. A fost bătut, susţin anchetatorii, în timpul interogatoriilor de la Arestul Miliţiei Capitalei, dar şi în celula sa, de un alt bărbat arestat. Cei doi au fost deja condamnaţi.

„Inculpaţii Pârvulescu Marin şi Hodici Vasile, în calitate de ofiţeri în cadrul Direcţiei a 6-a Cercetări Penale, din Departamentul Securităţii Statului, au exercitat acţiuni represive şi sistematice, cum ar fi filaj, urmărire informativă, percheziţii, audieri sistematice, acte de violenţă fizică şi psihică asupra victimei ing. disident Ursu Gheorghe Emil, acţiuni care au avut ca urmare producerea de suferinţe fizice sau psihice grave şi au fost de natură să-i aducă atingere gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, în principal a dreptului la viaţă. De asemenea, inculpaţii Homoştean George, în calitate de ministru de interne, şi Tudor Postelnicu, în calitate de şef al Departamentului Securităţii Statului, în cursul lunilor octombrie şi noiembrie 1985, au transmis către ambasadele României şi Washington documente oficiale prin care au disimulat caracterul represiv şi politic al acţiunilor întreprinse de inculpaţii maior în rezervă Pârvulescu Marin şi colonel în rezervă Hodici Vasile împotriva lui Gheorghe Ursu în perioada în care acesta a făcut obiectul urmăririi penale pentru opinii considerate ostile regimului comunist”, a anunţat procurorul militar Marian Lazăr.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada ianuarie – noiembrie 1985, inginerul disident Gheorghe Emil Ursu a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare, pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la 21 septembrie 1985 şi decedând în 17 noiembrie 1985, în Spitalul Penitenciar Jilava, precizează News.ro.

„Pentru a disimula adevăratul obiect al cercetării disidentului Ursu Gheorghe Emil şi pentru a face dovada că nu există un dosar politic pe numele acestuia, organele de securitate au inventat  infracţiunea de deţinere şi operaţiuni cu mijloace de plată din străinătate”, potrivit PICCJ.

În realitate, potrivit probelor din dosar, reprezentanţii Departamentului Securităţii Statului erau interesaţi de aspecte cum ar fi legăturile lui Gheorghe Ursu cu postul de radio Europa Liberă şi relaţiile acestuia cu lumea literară şi artistică din ţară şi din diaspora, precum şi impresiile consemnate în jurnalul acestuia despre politica statului şi despre conducătorii partidului şi statului comunist.

Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş sunt acuzaţi că au desfăşurat acţiuni represive şi sistematice faţă de Gheorghe Ursu, în perioada în care acesta a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare pentru acte sau fapte considerate „ostile regimului comunist”. De asemenea, Pîrvulescu, principalul anchetator al lui Gheorghe Ursu, secondat de Hodiş, au participat la torturarea sistematică şi, în final, la uciderea disidentului. Dosarul a fost trimis în judecată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.