Ea este „mama ciorbei rădăuţene“! Cum arată femeia care a inventat cea mai cunoscută ciorbă. Reţeta originală e şi acum un secret bine păzit

Publicat: 02/12/2016 | 09:58

Ea se numeşte Cornelia Dumitrescu şi pare să fi scris istorie cu acest fel îndrăgit de mâncare nu doar în România, ci în întreaga lume. Potrivit celor de la pressone.ro, ea introdus pentru prima oară într-un reţetar ciorba care a devenit o alternativă excelentă la cea de burtă, considerată simbol al „decadenţei“ în gastronomia bucovineană.

„În zona noastră nu se prea consuma atunci ciorbă de burtă. Mie nu-mi plăcea chiar deloc, aşa că se poate spune că i-am declarat război. Ciorba de Rădăuţi a avut un succes imediat în anii ’80. Între timp, a ajuns celebră în întreaga lume. Unde merge românul, merge şi ciorba rădăuţeană”, povesteşte Cornelia Dumitrescu, ajunsă acum la vârsta de 70 de ani.

În 2009, ea a fost numită cetăţean de onoare al municipiului bucovinean, dar şi maestru culinar, încă de la începutul anillor ’80. În prezent, Cornelia Dumitrescu conduce restaurantul la care, pe vremea lui Ceauşescu, a fost mai întâi simplă angajată, apoi bucătar-şef.

Cornelia Dumitrescu este inventatoarea celei mai cunoscute ciorbe din România

Cornelia Dumitrescu spune râzând că n-a mâncat niciunde în România o Ciorbă rădăuţeană care să se apropie măcar de original. Reţeta e aproape secretă: o ştiu numai bucătăresele care lucrează sub supravegherea ei. Nu poate divulga cantităţile exacte de smântână, gălbenuş de ou, oţet sau usturoi.

Doamna Dumitrescu a gătit pentru prima oară Ciorbă rădăuţeană la o aniversare a familiei, cu carne de curcan. Varianta cu pui s-a impus ulterior din raţiuni economice, fiind mai uşor de procurat.

Apoi, a consacrat-o la locul de muncă. Un succes imediat. A fost introdusă în reţetarul oficial al OJT Suceava la data de 14 februarie 1982. I s-a părut nepotrivit să o boteze cu prenumele ei, Cornelia, şi aşa s-a ajuns să i se spună simplu, Ciorbă rădăuţeană. Au introdus mai întâi 20 de porţii, dar încet-încet a devenit ciorba-vedetă a localului. Începând din ’84-’85, grupurile de turişti dădeau buzna la Nordic pentru a-şi potoli foamea şi curiozitatea.

„Mama ciorbei rădăuţene“ a petrecut mai bine de jumătate de secol în bucătărie

Cornelia Dumitrescu şi-a petrecut 53 de ani în bucătărie. Bunica şi mama ei fuseseră şi ele bucătărese, la ţară. Erau de neînlocuit la cumetriile şi nunţile din Sinăuţi-Mihăileni, sat aflat la vreo 25 de kilometri de Rădăuţi.

Cornelia a făcut şcoală şi a parcurs toate etapele, de la bucătar la maestru în arta culinară. Şi Nicolae Ceauşescu gusta din mâncărurile gătite de ea, când mergea la Putna sau la Suceviţa.

Reţeta ciorbei rădăuţene e şi acum un secret bine păzit

Cornelia Dumitrescu are un singur regret. Faptul că nu şi-a scos brevet pentru Ciorba rădăuţeană.

„În ’82, mi s-a părut puţin ciudat să-i spun ciorbă Cornelia. Dar, dacă purta numele meu, puteam scoate brevet şi era altceva. Toată lumea era obligată să folosească reţeta, puteam să încasez nişte bani, dar, mai important, ciorba asta ar fi fost corect făcută peste tot, şi nu după ureche. În toată ţara, fiecare o face cum vrea. Unii pun legume, alţii – pătrunjel…

Cu excepţia localnicilor, care ştiu reţeta de la mine, nimeni nu o face cum trebuie. Şi ei mai pot greşi. Poate nu pun smântână sau gălbenuş cât ar trebui. În fine, orice mâncare, dacă nu pui tot ce trebuie şi cât trebuie, nu iese ca la mama acasă.”

Alexandra Dutu