INCREDIBIL! A executat 10 ani pentru o crimă pe care nu a comis-o, iar magistraţii vinovaţi au fost promovaţi!

De: Cancan
Publicat: 13/01/2017 | 00:38

Viorica Vişan a fost condamantă definitiv la 17 ani de închisoare din care a executat 10, pentru o crimă pe care nu a comis-o. Procurorul care a întocmit rechizitoriul dezastruos şi judecătorul care a dat sentinţa defintivă au primit ulterior funcţii importante în stat. În anul 1994, Viorica a fost chemată la Poliţie pentru a da o declaraţie şi nu s-a mai întors. Procurorii investigau uciderea soacrei acesteia care avusese loc în oraşul Comarnic din judeţul Prahova. Cele două nu se înţelegeau, astfel că nora a devenit imediat principalul suspect, arestată, trimisă în judecată şi condamnată într-un timp record la 16 ani de închisoare. Mai întâi de Tribunalul Prahova care a decis acest lucru, prin sentinta penala nr. 77 din 14 iunie 1995, apoi Curtea de Apel Ploieşti a respins apelul prin decizia nr. 144 din 5 septembrie 1995, iar la final Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul prin decizia nr. 1 din 14 ianuarie 1997.

În tot acest timp, fiul femeii, arestat pentru furt, a recunoscut că de fapt el şi-a ucis bunica, dar denunţul său nu a fost luat în considerare. Abia după mulţi ani, o echipă de procurori a decis să analizeze mai atent cazul. Din fericire pentru Viorica, de data aceasta, cazul a fost judecat de Tribunalul Alba, iar ea a fost eliberată după 10 ani de închisoare, la 54 de ani, arată bugetul.ro.

Înainte de condamnare, Viorica a scris după DICTARE un auto-denunţ, după ce femeia a fost supusă ore întregi unor presiuni imense, iar surse care au discutat cu aceasta spun că s-ar fi făcut aluzie la ce ar putea păţi fiica ei în vârstă de 7 ani dacă nu cooperează cu anchetatorii. Şi totuşi Viorica spune că nu şi-a recunoscut niciodată crima. De menţionat că este femeie simplă, cu doar 8 clase. “Procurorul dicta şi eu scriam. Nu-mi doream decât să scap mai repede şi să mă întorc acasă. Nu am recunoscut nicio crimă”, a spus Viorica. Pe baza acestui denunţ, fără niciun fel de probă administrată la dosar, Viorica Vişan a fost condamnată la 16 ani de închisoare.

Procurorul Constantin Plăcintă


CĂLĂII au ajuns la….CSM!

Procurorul care i-a întocmai rechizitoriul de la Parchetul Tribunalului Prahova este Constantin Plăcintă, socrul fostului primar al Ploieştiului, Andrei Voloşevici. Incredibil, în 2006 s-a constatat eroarea judiciară, şi a fost PROMOVAT inspector în Consiliul Superior al Magistraturii. Desigur, teroretic, s-a întocmit o hârtie, prin care s-a dispus investigarea lui chiar de noii colegi de la CSM.

Iar aceştia, mai exact inspectorii CSM Violeta Hutopila, Gabriela Voicu si Elena Radescu au ajuns la concluzia că nici procurorului şi nici judecătorilor nu li se poate imputa nimic în acest caz, arată luju.ro. Plăcintă ar primi o pensie de peste 3.000 de euro

Judecătorul Mircea Aron

 

Unul din judecătorii parte a acestei erori judiciare grave şi clare este Mircea Aron, şef al CSM până acum câteva zile. Aron era judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la acea vreme, iar după ce s-a constat că femeia a fost condamnată pe nedrept, încet, dar sigur a ajuns în anul 2016 să conducă Consiliul Superior al Magistraturii. De menţionat că Aron mai are în palmares şi două condamnări la CEDO în cazurile Gutau (2016) si Gaitanaru (2012).

Redăm mai jos, numele tuturor celor care au participat la această eroare judiciară. Nicio sancţiune nu a fost aplicată.

– procurorul Constantin Placinta, cel care a emis rechizitoriul nr. 433/P/1994 al Parchetului Tribunalului Prahova;

– judecatorii Sergiu Tudorache si Ioan Bordeanu, de la Tribunalul Prahova, care au condamnat-o la fond pe Visan la 16 ani de inchisoare, prin sentinta penala nr. 77 din 14 iunie 1995;

– judecatorii Aurelia Androne, Victoria Nicolau si Aurel Ionescu, de la Curtea de Apel Ploiesti, care au respins apelul lui Visan, prin decizia nr. 144 din 5 septembrie 1995;

– judecatorii Lucia Popescu, Mircea Aron si Nineta Anghelina (fost membru CSM – in prezent pensionara) de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care au respins recursul lui Visan, prin decizia nr. 1 din 14 ianuarie 1997, potrivit luju.ro.

Revoltător! 1.000 de euro daune morale pentru 10 ani de închisoare degeaba

În timp ce domnii de mai sus au fost promovaţi după ce i-au furat 10 ani din viaţă, Viorica Vişan şi-a cerut în instanţă drepturile ce i se cuveneau de la statul român.

În primă instanţă, Tribunalul Prahova îi acordă femeii o pensie de 900 de lei pe lună, o sumă mică, în comparaţie cu chinurile prin care trecuse, dar era un venit. Doar că, în urma recursului, Curtea de Apel Ploieşti anulează şi acest minim efort pe care statul ar fi putut să-l facă pentru a o ajuta pe Viorica. Femeia rămâne cu suma de 1.000 de euro daune morale, bani pe care nici în ziua de astăzi nu i-a văzut. “Ce să fac eu cu 1.000 de euro, cu 4.000 de lei? Nici nu-i mai vreau. Să-i oprească ei”, spune Viorica. (Gabriel Niculescu)