Există viaţă pe Marte? Azi s-a făcut un pas important înspre răspunsul la această întrebare!

De: Cancan
Publicat: 14/03/2016 | 14:14

„ExoMars“, misiunea spaţială a deceniului

Ştim că te-ai întrebat dacă într-adevăr mai există vreo formă de viaţă – superioară sau nu – fiinţelor umane, acolo, în spaţiu. Apoi, după ce l-ai văzut pe Matt Damon în rolul astronautului rătăcit pe Planeta Roşie, din filmul „The Martian“, au apărut alte semne de întrebare: chiar putem cultiva cartofi în solul unei planete secate de orice formă de viaţă?

Într-o mai mică sau mai mare măsură, minus efectele speciale realizate la Hollywood, cam asta îşi propune şi misiunea care a fost lansată în dimineaţa de luni, să afle dacă într-adevăr ne putem baza pe resursele unei alte planete din Sistemul Solar, în caz că ceva nu merge pe Pământ. Sau în caz că într-adevăr Donald Trump câştigă alegerile prezidenţiale din SUA.

Deşi misiunea a fost programată pentru această dimineaţă – ceea ce s-a şi întâmplat, atunci când racheta cu destinaţia Marte a fost lansată pe orbită, există o „fereastră“ până pe 25 martie, atunci când pot fi rezolvate eventuale nereguli tehnice. Dacă lansarea din această dimineaţă decurge potrivit planului, nu apar niciun fel de probleme, nava va ajunge pe Planeta Roşie pe data de 19 octombrie a acestui an. Călătoria pe care o va face va fi de şapte luni, iar momentul lansării rachetei a putut fi urmărit în direct şi a avut loc în centrul spaţial „Baikonur Cosmodrome“ din Kazakhstan.

În 2018 vom află dacă într-adevăr există viaţă pe Marte

Mai mult decât atât, sub denumirea de „ExoMars“, misiunea este una extrem de importantă, poate vitală în munca oamenilor de ştiinţă care vor dori să afle răspunsul unei singure întrebări „există vreo formă de viaţă pe Marte?“. 

„ExoMars“ este o misiune cât se poate de avansată, care va dispune de-o tehnologie de ultimă oră atunci când nava spaţială va lua contact cu suprafaţa planetei Marte. Pentru ca această misiune să poată fi transpusă din schiţele şi calculele bine realizate ale astrofizicienilor în viaţa reală, Europa şi-a unit forţele cu Rusia.

Odată ce nava spaţială, construită şi cu forţe ruseşti, va atinge suprafaţa planetei Marte, va începe şi cea de-a doua parte a misiunii, când printre altele va fi folosit şi un robot care dispune de ultimele atuuri ale tehnologiei de ultimă oră. Roverul care va vâna şi eventual descoperi orce formă de viaţă se numeşte „Schiaparelli“ şi va fi pus în funcţiune undeva la începutul anului 2018.

Chit că au mai existat tentative de misiuni spaţiale din partea Rusiei, când s-a încercat lansarea spre orbită a unor nave fix cu acelaşi scop, această misiune în efectuată în parteneriat cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA) are toate şansele să fie un real succes. Mai ales că se tot fac teste şi pregătiri încă din 2003.