Nu te poţi abţine de la dulciuri! Oana Cuzino îţi spune ce trebuie să faci

De: Cancan
Publicat: 10/09/2016 | 19:39

1.Faci sport? Atunci păstrează-ţi pofta de dulce până după antrenament, întrucât corpul şi-a consumat o buna parte din rezervele de energie de scurtă durată (glucoză, glicogen şi chiar acizi grasi circulanţi) şi începe să mobilizeze şi să oxideze grăsimea pentru consum. Cu cât ai o masa musculară mai mare, cu atât poţi “prelua” mai multă glucoză, fără să intri în zona de stocare a grăsimilor.

2.Consumă dulcele preferat, dimineaţa. Dacă vrei şi mai multă siguranţă, efectuează chiar după trezire şi consumul prăjiturii, o încălzire uşoară şi un mini program de antrenament, care va duce la o echilibrare insulinică şi hormonală intensă şi mai rapidă şi la arderea caloriilor suplimentare direct din glucoza circulantă.

3.Optează pentru dulciuri hipocalorice, îndulcite cu orice îndulcitor care nu se termină în sufixul “oză”, adică mai degrabă alege-le pe cele cu stevia, xilitol, eritritol, sau îndulcite cu suc de mere. Evită dulciurile speciale pentru diabetici, care au doar un indice glicemic scăzut prin conţinutul de fructoză şi polioli, dar totuşi un conţinut caloric crescut.

4.Adaptează dieta pentru restul zilei în care pofta de dulce te-a biruit şi optează pentru alimente complementare acestui aport, în sensul că trebuie să eviti alţi carbohidraţi rafinaţi: pâinea, orezul alb, cartofii, ba chiar şi fructele, mai ales fructele uscate sau fresh-urile de fructe, dar şi cerealele, nucile, seminţele. Mesele vor conţine proteine fără grăsimi, peşte, vită, pasăre, curcan, iaurturi, dar şi fibre- salate şi alte frunze verzi, ierburi, vegetale fibroase.

5.Alege un supliment care blochează absorbţia carbohidraţilor, cum ar fi extractul de fasole. Acesta se consumă înainte sau imediat după ingestia dulciurilor, în doza recomandată. Atenţie la efectele secundare, balonarea şi crampele.

Răzvan Sava