Parlamentul European creează o comisie de anchetă pentru „Panama Papers”

De: Cancan
Publicat: 08/06/2016 | 16:17

Eurodeputaţii ecologişti au propus, pe 7 aprilie, crearea acestei comisii de anchetă. Comisia specială de anchetă a PE va avea 65 de membri şi 12 luni la dispoziţie pentru a prezenta un raport. Ea va investiga presupusele contravenţii şi greşeli de administrare în aplicarea de către Comisia Europeană sau de către statele membre a legislaţiei UE privind spălarea de bani, evitarea taxelor şi evaziunea fiscală. Comisia de anchetă ”va putea continua investigaţiile comisiei speciale pentru LuxLeaks”, scandal apărut în urma unor scurgeri de informaţii care au dezvăluit existenţa unui sistem de evaziune fiscală pe scară largă în rândul companiilor multinaţiopnale, în special a celor active în Luxemburg, a afirmat Eva Joly, purtătoarea de cuvânt a grupului ecologist din PE pentru fiscalitate, conform Agerpres.ro

Potrivit lui Joly, comisia va trebui să se concentreze pe anchetele cu privire la cooperarea între state, ca şi la rolul intermediarilor, printre care al celor din sectorul financiar, şi al cabinetelor de avocatură”. O anchetă realizată de către circa o sută de publicaţii din întreaga lume în legătură cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvăluirea de conturi în paradisuri fiscale aparţinând unor 140 de responsabili politici sau personalităţi. Documentele, regrupate sub denumirea de ‘Panama Papers’, au provenit de la casa de avocatură Mossack Fonseca, având sediul în Panama. Potrivit Consorţiului internaţional al jurnaliştilor de investigaţii (ICIJ), ce a reunit pentru această activitate 370 de jurnalişti din peste 70 de ţări, mai mult de 214.000 de entităţi offshore au fost implicate în operaţiuni financiare în peste 200 de ţări şi teritorii din întreaga lume.

Dosarul Panama vizează şi România, iar până acum, din informaţiile publicate de RISEProject.ro şi RISE.md, în documentele casei de avocatură din Panama apar nume precum Beny Steinmetz, Frank Timiş sau Corneliu Iacobov. Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a precizat că nu există la Parchet un dosar privind dezvăluirile din scandalul Panama Papers, însă sunt primite săptămânal sesizări din partea Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) despre posibile fapte de spălare de bani. „Nu avem un dosar privind cazul Panama Papers, prin prisma faptului că noi nu avem ca atare o clasificare a dosarelor după locul în care se întâmplă aceste tranzacţii suspecte, respectiv după bănci, off-shore-uri etc. Noi avem o evidenţă după numele persoanelor, respectiv al societăţilor implicate în cauză suspectate de a fi comis fapte de spălare de bani” a declarat Licu.

Şi DIICOT analizează documentele prezentate în scandalul “Panama Papers”, pentru a decide dacă vor ajuta în anchetele aflate în defăşurare sau chiar în cele deja încheiate. „DIICOT va face o analiză pe ceea ce a avut sau are în lucru în acest moment pentru a verifica dacă existau necunoscute şi dacă putem corobora cu ceea ce va apărea în spaţiul public în perioada următoare. Pe de altă parte, posibilităţile cele mai mari de analiză le-ar avea Oficiul pentru Spărarea Banilor care ar trebui să supună unei analize toate aceste date pe care să le proceseze şi să ne furnizeze informaţia procesată pentru ca asta este ordinea de competenţă”, a declarat Daniel Horodniceanu, procurorul-şef al DIICOT.

(Georgiana Laciu)