Vine frigul, întăreşte-ţi imunitatea! Ce alimente este bine să consumi

De: Cancan
Publicat: 18/11/2016 | 13:55

Primul pas 

Încercaţi să consumaţi mai mulţi acizi graşi esenţiali omega-3. Consumul de peşte gras (somon, ton, macou, sardine) de minim 2 ori pe săptămână are efecte pozitive asupra stării generale de sănătate. Vă recomand diminuarea consumului de ulei de floarea soarelui la maxim 1-2 linguri pe zi

Pasul doi

Vitaminele antioxidante trebuiesc consumate în cantităţi cât mai mari.Vitaminele cu cel mai mare impact asupra eficienţei sistemului imunitar sunt vitaminele A, C şi E. Sursele alimentare de vitamina C sunt: ardeiul gras, toate legumele cu frunze verzi, varză, broccoli, roşii, pătrunjel, kiwi, citrice, căpşuni, pepene galben. Sursele alimentare de vitamina A sunt produsele alimentare: ficat, peşte, lapte, brânză, ouă dar şi fructele şi legumele de culoare portocalie sau verde: spanac, morcov, broccoli, dovleac, caise. Vitamina E este prezentă în seminţe şi uleiuri vegetale ( floarea-soarelui, măsline), nuci, alune, avocado, germeni de grâu.

Pasul trei

Consumul de minerale are efecte benefice asupra imunităţii.  Zincul se găseşte în produse de origine animală (peşte, carne, ficat, ouă, lapte), dar şi cereale integrale, leguminoase (fasole boabe, linte, mazăre). Ca să aduci un aport de seleniu în organism ar trebui să mănânci fructe de mare, peşte, pâine integrală, tărâţe, orez brun, ovăz. Pentru  mai mult cupru consumă nuci, seminţe, cereale integrale. Iar pentru mai mult fier este recomandat să mănânci mai multă carne roşie, fructe uscate, legume cu frunze verzi.

Pasul patru

Cel mai sigur mod de a asigura aportul optim de substanţe nutritive şi fitonutrienţi este alimentaţia diversificată bazată pe o varietate mare de legume, fructe şi cereale, pe cât posibil integrale, fără a uita legumele-boabe (fasole, mazăre), seminţele şi fructele oleaginoase (nuci, alune) şi, nu în ultimul rând, condimentele şi ierbuirle aromate.

Top 5 alimente pentru creşterea imunităţii

  1. Kiwi este fructul cel mai bogat în vitamina C, cu efect antioxidant şi de creştere a rezistenţei la boli.
  2. Seminţele de floarea soarelui conţin acizi graşi esenţiali omega-6, vitamina E şi proteine care întăresc sistemul imunitar prin creşterea eficienţei barierei antibacteriene la nivelul mucoaselor.
  3. Usturoiul şi ceapa conţin compuşi sulfuraţi puternici care stimulează activitatea limfocitelor şi cresc rezistenţa la îmbolnăvire. Au propietăţi antivirale, antifungice şi antibacteriene, iar prin substanţa activă numită allicină scad riscul de infecţii.
  4. Carnea roşie este o sursă bogată de proteine şi minerale (fier, zinc, crom, seleniu) de care sistemul imunitar are nevoie pentru a funcşiona eficient; ajută atât la vindecarea rapidă a bolilor, cât şi la refacerea organismului în perioada de convalescenţă.
  5. Oul este o sursă de proteine de cea mai înaltă calitate, vitamine antioxidante (A şi D) şi minerale (fier, seleniu, zinc). În cazul unei infecţii, pierderile proteice accelerate pot fi compensate rapid dacă dieta alimentară conţine ouă.  Ponturi anti-răceală
  • beţi apă în loc de băuturi răcoritoare şi limitaţi consumul de ceai negru şi cafea
  • limitaţi consumul de alcool la maxim un pahar pe zi
  • practicaţi o activitate fizică regulată
  • folosiţi fructe pe post de desert şi încercaţi să reduceţi la maxim prezenţa zahărului în dieta zilnică

Cu ce putem să înlocuim carnea

Lintea, fasolea, năutul

Burgeri, chiftele, tocăniţe, plăcinte – sunt doar câteva din preparatele în care lintea, fasolea sau năutul pot fi un excelent înlocuitor al cărnii. Trebuie însă fierte separat înainte.

Spanac

Atenţie însă, fierul din spanac este mai greu de absorbit decât cel din carne aşa că vegetarienii sunt supuşi riscului de a avea deficienţe în ceea ce priveşte fierul. Acizii organici, precum cel ascorbic (vitamina C) sau cel citric, îmbunătăţesc semnificativ absorbţia fierului.

O terapie neaşteptată

Berea

Are un conţinut relativ ridicat de potasiu şi un conţinut scăzut de sodiu. Are puţin calciu şi este bogată în magneziu, ceea ce ar putea ajuta la protejarea împotriva formării pietrelor la bilă şi la rinichi. În plus, berea conţine antioxidanţi naturali, care pot avea un efect pozitiv în întărirea imunităţii.

Cum să întârziem apariţia ridurilor

 Specialiştii vorbesc necontenit despre beneficiile antioxidanţilor asupra sănătăţii, pe bună dreptate. Antioxidanţii din anumite alimente constituie o adevărată fântână a tinereţii, luptând împotriva factorilor nocivi, atât la suprafaţă, cât şi în interior, asigurând o piele tânără şi sănătoasă la orice vârstă. Aşadar pentru o piele fără riduri încercaţi să consumaţi: AFINE, CĂPŞUNE, MERE, PEŞTE (în special SOMON şi TON), CEAI VERDE, NUCI sau MIGDALE.

Alimente sub lupă

Seminţele de cânepă vs seminţele de in

Seminţele de cânepă

Una dintre cele mai complete, din punct de vedere nutritional, alimente din lume sunt seminţele de cânepă. Acestea conţin toţi cei 9 aminoacizi esenţiali, plus omega 3 şi 6 şi sunt puternic mineralizate.

Bula:  Consumă zilnic seminţe de cânepă sub diferite forme. La masa de prânz, îţi recomand să le adaugi în salată. Ai nevoie de un avocado, o lingură de seminţe de cânepă, 150 de grame de somon la grătar şi o lămâie. Îţi garantăm că nu ţi se va face foame prea repede, în plus această salată este plină de nutrienţii necesari organismului.

Seminţele de in

Seminţele de in sunt o sursă bună de energie şi au proprietăţi antioxidante, ce reduc riscul de boli cardiace, atunci când sunt consumate cu regularitate, în cadrul unei diete echilibrate, săracă în grăsimi.

Bulă:

Îţi recomandăm ca de patru ori pe săptămână să consumi câte o linguriţă de seminţe de in fie întregi, fie măcinate, cu multă apă. Poţi prepara şi un macerat la rece, dintr-o linguriţă de seminţe de in la un pahar cu apă. Se lasă una-două ore şi apoi se consumă seminţele cu tot cu apă. Îţi garantăm că problemele cu greutatea vor dispărea.

Ce mănâncă copilul tău!

Mit şi adevăr

Mit:  Copiii trebuie să consume doar sare neiodată.

Adevăr: Pe piaţă există două tipuri mari de sare: iodată sau neiodată. Cea iodată este cea mai consumată şi nu este altceva decât sare normală cu adaos de iod, fiind considerată mai sănătoasă decât cea normală, mai ales la copiii care suferă sau sunt aproape de deficienţă de iod în organism. Cel mai recomandat este să ceri sfatul pediatrului în ceea ce priveşte tipul de sare pe care să îl introduci în alimentaţia copilului tău.

Reţetă de smoothie anti-răceală

Dacă vrei să te ţii departe de raceală şi vrei să îţi întăreşti imunitatea, prepară-ţi smoothie cu portocală, avocado şi puţin ghimbir. Este foarte gustos!

Ingrediente:

– 2 portocale curăţate de coajă;

– puţin ghimbir proaspăt, după gust;

– un sfert de avocado, curătat de coajă;

– 3-4 frunze de salată verde;

– o cană de lapte rece;

Ingredientele se pun în blender, dacă doriţi să fie mai diluat puteţi adăuga încă o jumătate de cană de lapte.

Răzvan Sava