Adevărul despre banii „fără număr” primiți de maneliști la petreceri. Câți bani le iau interlopii la final

Publicat: 02/02/2020 | 10:31
Adevărul despre banii "fără număr" primiți de maneliști la petreceri. Câți bani le iau interlopii la final

Atunci când vine vorba despre lăutari, foarte multă lume este convinsă că aceștia se scaldă în bani și trăiesc pe picior mare, iar expresia ”fără număr, fără număr” a devenit celebră. Invitați la diferite evenimente, lăutarii sau maneliștii ridică lumea de la mese și asigură o distracție la superlativ, numai că tot ceea ce se întâmplă în culise pare incredibil.

Bineînțeles, au existat discuții aprinse, de-a lungul timpului, reprezentanții Fiscului spunând că banii pe care îi primesc lăutarii la nunți sau alte petreceri ar trebui impozitați. Cei vizați au venit cu propriile argumente, iar subiectul este încă fierbinte. Iată că un fost manelist – Denis Petcu, cel care a renunțat, de mai bine de doi ani, la această meserie – s-a decis să facă ”lumină” și să spună adevărul despre banii pe care lăutarii și maneliștii îi primesc la petreceri. Conform celor spuse de el, realitatea nu este atât de… strălucitoare pe cât pare, cei care cântă la petreceri fiind adeseori bătuți, umiliți de intelopi. Nu lipsesc amenințările fizice și chiar tâlhăriile, spune fostul manelist.

”Un lăutar, dacă e sunat la 2 noapte de un șmecher, să meargă să cânte, el trebuie să se ducă să cânte. Că vrea, că nu vrea, el trebuie să se ducă. Un lăutar trebuie să cânte și la mort, un lăutar e bătut dacă nu se duce la un eveniment, e bătut de multe ori și când se duce la eveniment, cum e cazul lui Florin Salam.Eu, de mic copil am umblat cu toți lăutarii aproape, mulți dintre ei sunt foarte chinuiți cu toate că sunt cunoscuți. Oamenii cred că au bani, dar mulți nu au bani așa cum credeți voi. Mulți trăiesc de pe o zi pe alta”, spune Denis Petcu.

Denis Petcu

Denis Petcu, fost manelist: ”Lăutarul tace din gură de frică”

În ceea ce privește banii pe care îi încasează lăutarii, Denis Petcu spune că întreaga sumă îi revine celui care a cântat la eveniment. Și asta pentru jumătate se duc ”la șmecher”.

”Dacă un șmecher ia un lăutar și îi spune: am un botez și vreau să mergi cu mine acolo… lăutarul nu e plătit, merge pe ”șpagă” – dacă se face, bine, dacă nu se face, iarăși bine. Dacă acolo s-a făcut, de exemplu, 1.000 de euro, o parte, 500 de euro, se duc la șmecher. El spune: te-am luat cu mine să nu stai acasă, lăutarul tace din gură de frică, fie el cel mai cunoscut lăutar, n-o să spună niciodată că nu-i așa. Din cei 500 de euro rămași, lăutarul îi împarte cu formația. Iar dacă nu se face nici un ban, pleacă acasă cum a venit.Partea cea mai rea intervine dacă nu vrei să te duci. De multe ori sunt bătuți, nu că se duce peste ei în casă dar îi prind la diferite evenimente. Acolo îi bat, îi înjosesc în fața oamenilor, de multe ori le ia și banii”, dezvăluie fostul manelist.