Adina Buzatu a ieşit de sub controlul judiciar! Primeşte 160.000 lei înapoi!

De: Cancan
Publicat: 11/02/2017 | 00:28

Magistraţii Tribunalului Prahova au admis, vineri, cererea Adinei Buzatu de ridicare a controlului judiciar dispus în privinţa sa de către procurorii DIICOT Ploieşti în cursul anului 2016. Decizia Tribunalului Prahova este definitivă. Adina Buzatu, cercetată sub control judiciar pe cauţiune într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de aproape 38 de milioane de lei, achitase o cauţiune de 160.000 de lei şi se afla sub măsura preventivă din septembrie 2016. Iniţial, procurorii au stabilit o cauţiune de 300 000 de lei pentru Buzatu, însă aceasta a obţinut în instanţă reducerea la aproape jumătate din suma stabilită iniţial.

Tot vineri, în cadrul unui alt proces, Tribunalul Prahova a dispus ridicarea controlului judiciar şi faţă de scriitorul Mircea Eugen Burada, cercetat pentru aceleaşi infracţiuni, în acelaşi dosar. Şi în cazul acestuia decizia este definitivă.

În seprembrie 2016, Adina Buzatu a fost condusă la audieri, la sediul DIICOT Ploieşti, fiind suspectă într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani. La finalul audierilor, Adina Buzatu şi alte 11 persoane au fost puse sub control judiciar pe cauţiune, procurorii stabilind că Buzatu trebuie să depună o cauţiune de 300.000 de lei.

Adina Buzatu a fost cercetată într-un dosar economic
Adina Buzatu a fost cercetată într-un dosar economic

Tot atunci, procurorii Parchetului Curţii de Apel Ploieşti şi poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din Poliţia Prahova au făcut 34 percheziţii domiciliare şi la sediul unor societăţi comerciale din judeţele Prahova, Ilfov, Suceava, Iaşi şi municipiul Bucureşti, în dosarul vizând un grup infracţional specializat în evaziune fiscală şi spălare a banilor.

Conform anchetatorilor, în perioada 2012-2014, administratorii a 20 de societăţi comerciale au înregistrat în evidenţele contabile cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale având ca scop sustragerea de la plata taxelor şi impozitelor.

”În baza facturilor emise de societăţile fantomă, controlate de suspecţi, s-a creat un prejudiciu bugetului de stat în valoare de aproximativ 37.950.712 lei, constând în impozit pe profit neconstituit şi taxă pe valoare adăugată dedusă în mod nelegal. De asemenea, sumele de bani care au făcut obiectul acestui circuit financiar fictiv şi care constituie produsul infracţiunii de spălare a banilor sunt în valoare de 117.746.750 lei”, se arăta într-un comunicat al Parchetului Curţii de Apel Ploieşti.