Adio, Maiestate! România şi-a condus Suveranul pe ultimul drum! CANCAN.ro a transmis live funeraliile Regelui Mihai I

De: Cancan
Publicat: 15/12/2017 | 23:26

UPDATE 20:12 – Regele Mihai a fost înmormântat lângă Regina Ana, femeia alături de care a trăit 68 de ani. În jurul catedralei, au fost prezente 16.000 de persoane.

UPDATE 19:58 – După ce s-au tras cele 21 de salve de tun, cei prezenţi l-au aplaudat pentru ultima dată pe Regele Mihai I.

UPDATE 19:38 – Slujba de la Mănăstirea Curtea de Argeş s-a încheiat. Sicriul este transportat în aceste momente la Necropola Regală, iar Regele Mihai va fi îngropat lângă soţia sa, Regina Ana, alături de care a trăit 68 de ani.

Sicriul în care e trupul Regelui Mihai I a fost purtat de opt militari spre Necropola Regală, unde va fi îngropat lângă soţia sa, Regina Ana.

Mii de oameni asistă la aceste momente emoţionante.

UPDATE 19:13 – A început slujba! Înmormântarea va avea loc mai târziu faţă de ora programată iniţial, 19:30, deoarece trenul a avut întârziere. 

 

UPDATE 19:07 – Cortegiul funerar a intrat în curtea mănăstirii. În foarte scurt timp, Regele Mihai I va fi înmormântat la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală.

UPDATE 18:40 – Cortegiul a părăsit gara, iar mulţimea a aplaudat şi a strigat: „Regele Mihai! Regele Mihai!” 

UPDATE 18:30 – Preşedintele României a fost impresionat de oamenii care s-au alăturat cortegiului funerar al Regelui Mihai I.

„Cu profund regret, am condus astăzi pe ultimul drum un veritabil om de stat, Regele Mihai I, care, cu demnitate şi curaj, şi-a reprezentat ţara în unele dintre cele mai grele vremuri ale istoriei noastre. Am fost impresionat de mulţimea de oameni care s-a alăturat cortegiului funerar, o autentică expresie a iubirii şi respectului românilor faţă de Regele Mihai I. Sunt convins că va rămâne în memoria naţională drept un reper de integritate, un simbol al solidarităţii şi al aspiraţiei către libertate”, a scris Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook şeful statului.

UPDATE 18:25 – Trenul Regal a ajuns la Curtea de Argeş.

 

UPDATE 17:25 –Trenul Regal în care se află sicriul cu Majestatea Sa Defunctă a ajuns în gara din Piteşti. Peste 6.000 de oameni, potrivit Antena 3, sunt pe peron şi îl salută pentru ultima dată pe Regele Mihai I. Ei l-au aşteptat cu lumânări aprinse în mâini şi flori, deşi garnitura de tren nu opreşte acolo.

UPDATE 17:00 – În câteva minute, trenul regal, cu care Regele Mihai I a călătorit şi în 1948 când a plecat din România în exil, va ajunge în gara din Piteşti.

UPDATE 16:00 – Un moment care i-a luat prin surprindere pe militarii care stau lângă Majestatea Sa a fost atunci când crucea a fost la un pas să cadă. Totul s-a întâmplat ca urmare a faptului că aceasta nu era susţinută de nimeni, iar din cauza mişcării trenului Crucea s-a mişcat. Din fericire, unul dintre militari a pus mâna pe ea şi a protejat-o. Chiar şi aşa, pentru mulţi acesta e privit ca un semn rău. De altfel, aşa s-a întâmplat şi la înmormântarea Stelei Popescu, iar la câteva zile, actriţa Cristina Stamate a încetat din viaţă.

Regele Mihai I, în drum spre Curtea de Argeş. Sursa foto: captură video

UPDATE 15:00 – Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai este transportat cu trenul regal la Curtea de Argeş.

UPDATE 13:45 Slujba de înmormântare s-a încheiat la Patriarhie. Înaintea începerii slujbei, Patriarhul Daniel a spus: „Regretăm că această catedrală este prea mică şi nu pot fi prezenţi tot cei care ar fi dorit”.

Convoiul funerar se îndreptă spre Gara Regală Băneasa, unde Jandarmeria Română în uniformele de ceremonie va da onorul şi va intona marşuri funebre până la introducerea sicriului în vagonul mortuar.

 

UPDATE 13:00 La fiecare slujbă s-a cântat „Hristos a înviat”. Biserica a explicat de ce s-a întâmplat acest lucru, pentru că oameni sunt obişnuiţi ca această cântare bisericească să se cânte doar în perioada Paştelui. Astfel, preoţii explică acest lucru ca o cântare obişnuită în biserică, care se poate cânta pe tot parcursul anului, fie că vorbim de cazul oamenilor care fac parte din cleric, fie că ne referim la mireni. În special se cântă la această înmormântare regală pentru că Regii sunt consideraţi trimişii Lui Dumnezeu pe pământ.

În unele părţi ale ţării se cântă şi pentru mireni „Hristos a înviat” pentru a exprima credinţa fermă că viaţa nu se termină aici, că există învierea morţilor. După perioada Învierii oamenii obişnuiesc să asculte la aceste slujbe această cântare, dar poate fi cantată şi în toată perioada anului„, a spus un preot

UPDATE 12:30 Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a ajuns la Patriarhie, unde va fi oficiată slujba religioasă de către PF Daniel.

 

UPDATE 11:30 Cortegiul funerar a plecat de la Palatul Regal spre Patriarhie. Zeci de mii de oameni asistă la ceremonie.

UPDATE 11:18 Mulţimea din Piaţa Paltului Regal scandează numele Regelui Mihai.

UPDATE 11:00  Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a fost aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal pentru o scurtă ceremonie religioasă şi militară.

 

UPDATE 10:53 Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai este purtat de opt soldaţi în Piaţa Palatului Regal.

 

UPDATE 10:45  Ceremonia religioasă s-a încheiat, invitaţii au părăsit Sala Tronului. Printre ei se numără şi fostul principe Nicolae.

 

UPDATE 10:20  A început slujba religioasă din Sala Tronului.

UPDATE 10:10 Prim-ministrul Mihai Tudose, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi cel al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au ajuns,  la Palatul Regal din Bucureşti, pentru a-i aduce un ultim omagiu regelui Mihai I. La Palatul Regal au sosit şi mai mulţi membri ai Guvernului, printre care ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, şi ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, precum şi membri ai Corpului diplomatic şi diferitelor culte religioase. De asemenea, sunt prezenţi comisarul european Corina Creţu şi fostul premier Dacian Cioloş.

UPDATE 10:00  Cu câteva minute înainte de ora 10 au venit la Palatul Regal, pentru a-i aduce un ultim omagiu Regelui, Prinţul Charles de Wales şi preşedintele Klaus Iohannis.

 

Sâmbătă, 16 decembrie, la ora 10.25, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal. Presa nu va avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei.

La ora 11.00, sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă şi militară. Accesul publicului în Piaţa Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanţi. Accesul presei este liber. La ora 11.10, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regală, militari români, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operaţional. De la ora 11.30 la ora 12.45, Cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Piaţa Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei. De la ora 12.50 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare. Publicul şi presa nu vor avea acces în catedrală.”, transmite Casa Regală.

La ora 14.00, cortegiul se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti.

La ora 14.40, sicriul cu corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale Defuncte va fi transportat cu Trenul Regal, de la Bucureşti la Curtea de Argeş. Vor călători în Trenul Regal Custodele Coroanei şi membrii Familiei Regale a României. Prezenţa presei şi a publicului va fi permisă la Gara Regală Băneasa.

Trenul Regal va circula cu viteză redusă în următoarele localităţi: Chitila (ora 14.51) – Titu (ora 15.41) – Piteşti (ora 16.46). Toţi cei care vor dori să aducă un ultim omagiu Regelui Mihai I sunt aşteptaţi în gara oraşului lor.

Sâmbătă, 16 decembrie 2017, Trenul Regal va ajunge la Gara din Curtea de Argeş, la ora 17.30. Cortegiul funerar se va deplasa de la gară la Catedrala Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş. Prezenţa presei şi a publicului va fi permisă la Gara din Curtea de Argeş.

La ora 17.50, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeş. La ora 18.20, sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală.

La ora 18.40 va avea loc ceremonia religioasă a îngropării în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală. Prezenţa presei nu va fi permisă în cele două incinte, nici înainte, nici pe parcursul celor două ceremonii funerare. Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare. Familia Regală anunţă mare doliu pentru 40 zile şi doliu timp de trei luni (de la deces). Marele doliu şi doliul se referă la prezenţa publică a membrilor Familiei Regale.

La înmormântare vor participa peste 100 de personalităţi. Printre acestea se află şi Prinţul Charles, dar şi reprezentanţi de seamă ai Casei Regale din Spania, precum şi alte capete încoronate. În ciuda neînţelegerilor din ultimele luni, Casa Regală a acceptat ca fostul principe Nicolae să fie prezent la funeralii, împreună cu logodnica sa.