Adio, vouchere de vacanță pentru mulți bugetari! Ce condiții se vor aplica de anul viitor

Publicat: 01/11/2023 | 11:57
Vouchere de vacanță / Sursă Foto: Facebook

Toți bugetarii din România trebuie să știe! Voucherele de vacanță se vor da altfel începând de anul viitor. Sunt modificări importante care vor restrânge aria de aplicare. Ce prevede, de fapt, această schimbare?

Oficialii români s-au gândit la noi modalități prin care vor fi acordate voucherele de vacanță. Potrivit unui proiect legislativ, angajații din sectorul bugetar care au venituri salariale mai mici de 14.000 lei brut (8.000 de lei net) vor primi în continuare vouchere de vacanță. Valorea lor va crește la suma de 1.600 de lei, începând din anul 2024. Din această modificare reiese faptul că toți bugetarii care au salarii mai mari de suma de 8.000 de lei net, nu vor mai primi vouchere de vacanță. Aceste beneficii vor fi acordate între 1 ianuarie 2024 şi 31 decembrie 2026, potrivit OUG nr. 8/2009. Creșterea sumei acestora a fost stipulată în Legea 296/2023, publicată în Monitorul Oficial.

CITEȘTE ȘI: VIN BANII ÎN NOIEMBRIE! ROMÂNII CARE SE ÎNSCRIU ÎN CATEGORIA PĂRINȚILOR DE GEMENI, TRIPLEȚI SAU MULTIPLEȚI VOR PRIMI INDEMNIZAȚII MAJORATE

Instituțiile publice (…) acordă anual vouchere de vacanță în cuantum de 1.600 lei, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, personalului ale căror salarii nete lunare de încadrare sunt de pană la 8.000 lei”, se arată în proiectul de lege privind măsurile fiscale bugetare publicat de Ministerul Finanțelor, în septembrie.

CITEȘTE ȘI: VOUCHER NOU PENTRU ROMÂNI! CINE VA PRIMI BANI ȘI ÎN CE SITUAȚIE NEOBIȘNUITĂ VOR FI OFERIȚI

Ce se întâmplă cu tichetele de masă ale bugetarilor

Vor avea loc schimbări și legate de tichetele de masă ale bugetarilor. Suma indemnizaţiei de hrană/ tichetelor de masă/ normei de hrană nu va putea depăși anual contravaloarea a două salarii minim brute pe ţară/an/persoană valabile la data de 1 ianuarie 2019.

Cheltuielile privind voucherele de vacanţă sau alte drepturi acordate conform reglementărilor legale sau contractelor colective de muncă nu pot depăşi anual, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, contravaloarea a 1.600 lei/an/persoană”, se arată în proiectul de lege, potrivit Agerpres.

Acordarea acestui beneficiu se va adresa numai angajaţilor din sectorul bugetar ale căror salarii sunt mai mici de 14.000 lei brut. „Cheltuielile privind drepturile de hrană/indemnizaţia de hrană/tichete de masă/norma de hrană indiferent de denumirea acesteia stabilite conform reglementărilor legale sau conform contractelor colective de muncă nu pot depăşi anual contravaloarea a două salarii minim brute pe ţară/an/persoană valabile la data de 1 ianuarie 2019, actualizată cu indicele preţului de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică, începând cu ianuarie 2025”, se precizează în documentul respectiv.

Tot în cazul tichetelor de masă se va calcula un impozit de 10% asupra salariului brut, din care se deduce contribuţia de asigurări sociale de sănătate. „În cazul veniturilor din salarii şi asimilate salariilor se propune reglementarea unui regim fiscal aplicabil avantajelor reprezentând echivalentul în lei al tichetelor de masă acordate de angajatori în beneficiul angajaţilor, similar cu cel aplicabil biletelor de valoare, dacă sumele sunt acordate în aceleaşi limite şi condiţii, precum şi cu aceleaşi destinaţii ca cele prevăzute de lege pentru acordarea acestor tipuri de bilete de valoare. Echivalentul în lei al biletelor de valoare menţionate anterior se poate acorda angajaţilor care nu beneficiază de astfel de bilete de valoare”, este menționat în actul normativ.