Adio vouchere în septembrie pentru acești români. Cum dosarele trebuie depuse până la finalul lunii, banii vor intra cu întârziere

Publicat: 12/09/2023 | 14:22
Acordarea voucherelor educaționale se amână / Sursă Foto: Arhivă Cancan.ro

Noul an școlar a început, iar Guvernul le va acorda sprijin financiar copiilor care provin din familii defavorizate. Totuși, părinții cu venituri mici nu vor putea beneficia în această lună de voucherele în valoare de 500 de lei. Citiți în continuare când vor primi părinții acești bani. 

Pe data de 11 septembrie 2023, copiii din România au început un nou an școlar. Pentru a veni în sprijinul celor care provin din familii defavorizate, Guvernul le va acorda vouchere în valoare de 500 de lei. Banii vor putea fi folosiți pentru achiziționarea de rechizite școlare și îmbrăcăminte.

(CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă cu banii de pe voucherele de energie din septembrie. Detalii de ultim moment despre sumele încasate de români)

Se amână data la care vor fi acordate voucherele educaționale

Pentru anul școlar 2023-2024, voucherele educaționale, în valoare de 500 de lei, se vor acorda unui grup de aproximativ 300.000 de preșcolari și elevi din România, ale căror familii au resurse financiare limitate. Acești bani vor fi oferiți conform prevederilor stabilite în Ordonanța de Urgență nr. 133 din 7 august 2020. Voucherele vor fi acordate într-o singură tranșă, pentru achiziționarea de rechizite școlare și îmbrăcăminte.

Potrivit Ministerului Educației, până la data de 22 septembrie 2023, trebuie încheiate procedurile de informare a potențialilor beneficiari, primite dosarele aferente și întocmite listele copiilor care vor primi acest ajutor din partea statului. În aceste condiții, este foarte clar faptul că familiile defavorizate nu vor beneficia de aceste vouchere în luna septembrie.

Potrivit unui comunicat de presă, Guvernul României va acord până în anul 2027 acest sprijin financiar, în valoare de 500 de lei, familiilor defavorizate care au copii. Aceste vouchere educaționale fac parte din programul Incluziune și Demnitate Socială, care are o valoare totală de 120 de milioane de euro.

„Alocarea pentru sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale pe suport electronic în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială este de aproximativ 120.000.000 euro pe o perioadă de 4 ani școlari (2023-2027). Ca și până acum, ajutorul în valoare de 500 de lei, acordat într-o tranșă unică în fiecare an școlar, se va acorda pentru achiziționarea de rechizite școlare și îmbrăcăminte, grupul țintă vizat de această măsură fiind de circa 300.000 de preșcolari și elevi din medii vulnerabile, înscriși la unitățile de învățământ din ciclul primar și gimnazial.

Programul este în acest moment în lucru în cadrul structurii de specialitate a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, urmând a fi definitivate toate aspectele legate de valoarea sprijinului, criteriile de eligibilitate și atribuțiile instituțiilor în cadrul schemei. Pentru viitoarea schemă de sprijin prin tichete educaționale se urmărește simplificarea procedurilor pentru beneficiari prin digitalizare și prin interoperabilitatea bazelor de date la nivelul instituțiilor implicate”, au explicat reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, pentru Edupedu.ro.

(NU RATA: Adio, vouchere de vacanță pentru toți românii! Problema gravă pe care au identificat-o finanțiștii din Guvern)