Afla de ce afectiuni suferi cu adevarat!

De: Cancan
Publicat: 05/12/2009 | 00:00

Sandra Ionescu Uneori chiar si cei mai buni doctori dau un verdict incorect: circa 40% dintre greselile facute de medici sunt diagnosticurile puse gresit, dupa cum informeaza site-ul de specialitate webmd.com. Multe afectiuni au simptome similare cu altele sau pot fi detectate cu precizie doar prin analize amanuntite. De aceea e bine sa stiti care sunt confuziile cel mai des intalnite atunci cand medicii dau un diagnostic.

1. Simptome:

senzatie de amorteala pe o parte, dureri de cap, ameteli, vedere incetosata, lipsa de echilibru sau coordonare musculara, balbaiala. Medicul poate da diagnosticul de: timpan perforat, migrene, boala Vertij. Dar, de fapt, ar putea fi: accident vascular cerebral! Unde se face confuzia: Cercetarile arata ca 14% din cazurile de accident vascular cerebral, la persoane de sub 45 de ani, sunt, initial, diagnosticate gresit! Cand pacientii sunt in floarea varstei, medicii evita sa puna acest diagnostic, dar numarul cazurilor a crescut. Daca ai un accident vascular cerebral netratat la timp, nu numai ca ai sanse mari sa mai ai unul, dar poti ramane cu paralizii, leziuni cerebrale severe sau cu un deficit de vorbire, pe viata! Alerta maxima: In cazul in care o parte din corpul tau a amortit, iar simptomul persista mai mult de o ora, mergeti urgent la spital!

2. Simptome:

dureri de cap, de urechi, dureri de spate, gat si dinti. Medicul poate da diagnosticul de: raceala, otita. Dar, de fapt, ar putea fi: sindromul articulatiei temporo-mandibulare. Unde se face confuzia: In cazul in care maxilarul si craniul se inflameaza, durerea radiaza si provoaca migrene sau apar probleme ale urechii, cel mai bine este sa fi vazut de un medic dentist. Daca nu-l tratezi corespunzator, te vei alege cu dureri mari, care ar fi putut fi cu usurinta evitate. Alerta maxima: Daca medicamentele nu au efect, inseamna ca nu sunt corespunzatoare problemei. Mergi la doctor si fa-ti testele necesare pentru a depista daca suferi de sindromul articulatiei temporo-mandibulare.

3. Simptome:

oboseala sau probleme de respiratie, dureri in piept sau senzatie de constrictie si /sau palpitatii. Medicul poate da diagnosticul de: stres sau atac de panica. Dar, de fapt, ar putea fi: atac de cord sau o afectiune a inimii. Unde se face confuzia: Atacurile de cord tind sa fie mai subtile la femei decat la barbati: oboseala sau respiratia scurta, alerta, ar putea fi semn al unei probleme serioase la inima. Pana la jumatate din victimele atacului de cord, de sex feminin, sunt initial diagnosticate gresit. Bolile de inima sunt principalul motiv al deceselor din randul femeilor din America, de exemplu. Alerta maxima: Daca tratamentul recomandat de doctorul tau nu ajuta, mergi la un cardiolog imediat!

4. Simptome:

tristete, oboseala, crestere in greutate, insomnie si/sau dureri musculare, rigiditate. Medicul poate da diagnosticul de: depresie. Dar, de fapt, ar putea fi: hipotiroidism. Unde se face confuzia: Medicii au tendinta de a lega tristetea persistenta cu depresia! Multi nu considera ca aceste simptome necesita un simplu test de sange pentru a verifica activitatea tiroidei. Hipotiroidismul este o afectiune in care glanda tiroida nu reuseste sa produca hormoni de ajuns. Ramasa netratat, hipotiroidismul poate provoca mari probleme de colesterol, tensiune arteriala ridicata, boli de inima si (ironic) depresie clinica. Alerta maxima: In cazul in care medicamentele recomandate de medic nu iti ridica starea ta de spirit, fa-ti un test al TSH-ului din sange.