Ai făcut insolație? Ce tratamente și remedii naturiste sunt indicate

Publicat: 10/07/2018 | 14:01

Insolatia este manifestata prin aparitia unor arsuri la nivelul pielii, ca urmare a expunerii la soare. Cu alte cuvinte insolatia este cauzata de afectarea pielii datorita radiatiei cu ultraviolete. Rezultatul acestui proces este inflamarea pielii, leziunile aparand la un interval de 30 de minute de la expunerea la soare, scrie i-medic.ro. (Citește și: Uleiul de floarea soarelui poate face adevarate minuni! Cum il poti intrebuinta)

In cazuri severe vor aparea basici pe stratul de piele afectata. Atentie intrucat episoadele repetate de insolatie cresc riscul dezvoltarii cancerului de piele. De asemenea, persoanele cu pielea deschisa la culoare, cu un numar mare de alunite, riduri sau al caror istoric medical al familiei contine diagnosticul de cancer de piele, sunt predispuse acestui risc.

Simptomele insolației

Insolatia se manifesta simptomatic diferit in functie de gradul de severitate.

Simptomele insolatiei sunt:

*inrosirea usoara a pielii

*durere blanda

*sensibilitate.

*aparitia basicilor la nivelul pielii;

*inflamatii cutanate;

*febra;

*frisoane;

* senzatie de slbiciune.

In cazuri extreme formele severe de insolatie duc la aparitia unei stari de soc, manifestata prin hipotensiune arteriala, lesin, durere de cap si senzatie de greata.

Tratament pentru insolație

Infuzia de salcie scade febra

Planta atenuează durerile de cap,greața și febra apărute ca urmare a expunerii prelungite la soare. Și asta pentru că salcia ajută la mărirea debitului de sânge periferic şi la stimularea transpirației. Pentru prepararea infuziei,ai nevoie de:2 linguriţe de scoarţă de salcie și o cană cu apă fierbinte. Lasă la infuzat 10 minute,strecoară şi consumă o cană pe zi. De ajutor este și tinctura de salcie,20-30 de picături,de 3 ori pe zi,amestecate cu puţină apă.

Citește și: Soarele, dusmanul parului! Trucuri pentru a ne proteja de ultraviolete si sfaturi pentru coafuri de vara

Ceaiul de gălbenele alungă migrenele

Durerea de cap apărută în cadrul insolatiei dispare dacă bei un ceai de gălbenele. Pentru asta,ai nevoie de  de 2 linguriţe de flori la 300 ml de apă clocotită. Consumă ceaiul în 3 reprize,înainte de mesele principale.

Oțetul de mere te energizează

Și oțetul de mere te ajută în caz de insolație. Într-un pahar cu apă pune o lingură de oțet de mere. Ai grijă ca oțetul să fie la temperatura camerei. Amestecă și bea conținutul paharului cu înghițituri mici. Oțetul de mere înlocuiește mineralele pierdute de organism,având un efect asemănător cu cel al băuturilor energizante.

Citește și: Cum iti aperi copilul de insolatie

Infuzie din ceai verde

Recomandat în caz de insolație este și ceaiul verde. Pune într-un vas 2 lingurițe de plantă și toarnă 200-250 de ml de apă clocotită. Lasă amestecul să se infuzeze 10 minute,după care bea 2-3 căni pe zi,până vezi că te simți mai bine.

Remedii naturiste pentru insolație

1. Beti cat mai multe lichide.

2. Aplicati la nivelul portiunii de piele afectate lapte integral, rece. Lasati acest remediu sa actioneze timp de 20 de minute. Dupa aceasta perioada spalati pielea cu apa rece.

3. Faceti bai cu apa rece, fara sare, uleiuri si produse de intretinere. Unii specialisti recomanda adaugarea prafului de copt in apa de baie.

4. Spalati portiunea de piele afectata cu apa rece apoi aplicati 1-2 picaturi de ulei de levantica. Ca alternativa puteti folosi uleiul de masline.

5. Aplicati la nivelul portiunii de piele afectate putin cartof ras.

6. Pentru arsurile solare faciale aplicati felii de rosie sau castraveti.

7. Pentru reducerea inflamatiilor, senzatiei de mancarimi si durerii se recomada aplicarea gelului de aloe vera.

8. Aplicati otet de mere la nivelul portiunii de piele afectate.

9. Aplicati la nivelul portiunii de piele afectate ceai neindulcit de menta.

10. Aplicati la nivelul portiunii de piele afectate comprese reci cu ulei de seminte de in.

11. Pentru reducerea durerilor se recomanda aplicarea la nivelul portiunii de piele afectate a feliilor de varza pisate.

12. Aplicati la nivelul portiunii de piele afectate ceai de patlagina. De asemenea acest remediu poate fi administrat pe cale interna.

13. Aplicati la nivelul portiunii de piele afectate grau verde. De asemenea puteti consuma acest remediu si pe cale interna.

14. Aplicati la nivelul portiunii de piele afectate o pasta pregatita amestecand ulm alb, macinat, cu apa.

15. Amestecati frunze si radacina de tataneasa cu parti egale de miere de albine si ulei de germeni de grau. Aplicati un strat gros din aceasta pasta la nivelul portiunii de piele afectate, apoi bandajati folosind un tifon. Reaplicati acest remediu atunci cand aceasta se usuca, fara a indeparta stratul vechi.

16. Faceti bai reci cu 10 picaturi de ulei de musetel si 10 picautri de ulei de levantica.

Anca Toma