Ai fost hartuita sexual in drum spre munca sau la birou? Cum te poti apara de agresor cu un singur click!

De: Cancan
Publicat: 17/01/2015 | 11:57

Daca in vechile reglementari era pedepsita din punct de vedere al legilor penale doar incercarea de determinare a unei persoane de a intretine raporturi sexuale – sub orice forma, in mod repetat si care nu tine seama de refuzul persoanei in cauza, exprimat in mod clar – asa numita hartuire sexuala, acum notiunea de hartuire a fost extinsa.

Apropourile si mesajele obsesive sunt considerate hartuire chiar si prin SMS

Potrivit Noului Cod Penal, hartuirea este una din infractiunile contra libertatii persoanei si se refera la multe alte activitati, care pot sa nu aiba nicio conotatie sexuala: „Fapta celui care, in mod repetat, urmareste, fara drept sau fara un interes legitim, o persoana ori ii supravegheaza locuinta, locul de munca sau alte locuri frecventate de catre aceasta, cauzandu-i astfel o stare de temere„.

Legea penala prevede inchisoare de la 3 la 6 luni sau amenda in cazul in care se dovedeste, in instanta, hartuirea. Hartuirea sexuala se refera la aluziile si remarcile nepotrivite facute la locul de munca, pe strada, etc, cu conditia ca acestea sa se repete iar autorul sau autorii sa fie aceiasi.

Hartuirea este definita mai clar in Codul Penal

Telefoanele si SMS-urile obsesive constituie hartuire

Legea face insa distinctie intre hartuirea fizica, dar si cea efectuata prin mijloace electronice, in acest caz insa, pedepsele fiind mai blande. Astfel, efectuarea de apeluri telefonice sau comunicari prin mijloace de transmitere la distanta, care, prin frecventa sau continut, ii cauzeaza o temere unei persoane intra tot la hartuire, pedepsita cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau doar o simpla amenda„, a explicat pentru Cancan.ro avocatul Mihai Rapcea.

Avocatul Mihai Rapcea a explicat in ce conditii se poate formula plangere penala

Cum se intocmeste plangerea

Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate„, se arata in dispozitiile aplicabile deja de aproape o luna. In afara de extinderea notiunii de hartuire, noutatea introdusa de noile coduri consta si in modul de depunere al plangerilor penale, care se poate face folosind si o adresa de mail valabila! Aceasta este o noutate absoluta in legislatia romaneasca si este valabila pentru toate plangerile penale inaintate de partile vatamate. Singura conditie este ca emailul sa aiba atasata si o semnatura electronica, care sa confirme identitatea persoanei in cauza.

Plangerea poate fi facuta si oral, situatie in care continutul acesteia se consemneaza intr-un proces verbal de catre cel care o primeste (agentul sau lucratorul de politie). Plangerea trebuie sa cuprinda: numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea si domiciliul petitionarului, descrierea faptei care formeaza obiectul plangerii, precum si indicarea faptuitorului si a mijloacelor de proba, daca sunt cunoscute.

Plangerea prealabila trebuie sa fie introdusa in termen de 3 luni din ziua in care persoana vatamata a aflat despre savarsirea faptei.

CITESTE SI:  Cum sa divortezi ieftin si rapid ! Avocatul Cancan.ro te invata cum sa procedezi cand esti hotarat sa ceri separarea de sot

 „Avocatul vedetelor”, Catalin Dancu, pe lista neagra a datornicilor! Se judeca cu fiscul pentru TVA-ul de pe onorariile clientilor

(M.N.)