Ai luat credit in franci elvetieni? Ce urmeaza sa se intample cu toti romanii care s-au imprumutat la banca!

De: Cancan
Publicat: 26/05/2014 | 18:16

50.000 de romani ar putea recupera cateva milioane de euro de la banci in baza denominarii francului elvetian (CHF). Curtea Europeana de Justitie a votat hotararea de denominare a francului elvetian pe 30 aprilie, care este obligatorie si pentru Romania. In aceste conditii, cei 50.000 de romani care au luat credite in franci elvetieni au de recuperat sume fabuloase de la banci, care au calculat cursul la o valoare aproape dubla fata de cea la care s-au facut creditele.

Romanii care au facut credite in franci elvetieni au de recuperat milioane de euro de la institutiile financiare

„Cei care au credite in CHF stiu ca au incheiat contractele la 1,7-2,2 lei/CHF, iar acum au de platit dublu (3,6-4,1 lei/CHF) pentru aceeasi cantitate de moneda, plus comisioanele de schimb valutar, din leu in euro si din euro in CHF. Clauza de risc valutar este abuziva, intrucat determina un dezechilibru major in relatia dintre parti – toate consecintele negative ale variatiei cursului sunt pe capul consumatorului, ducandu-l la ruina, in timp ce banca este scutita total de aceste consecinte negative”, ne-a explicat avocatul Marius Coltuc.

In 2006-2007, cand creditele in franci elvetieni erau la mare cautare, un franc valora 2 lei

 

Francul a ajuns de la 2 lei la aproape 4 lei
In 2006-2007, cand creditele in franci elvetieni erau la mare cautare, un franc valora 2 lei. Acum, insa, cotatia a ajuns la peste 3 lei si 7 de bani. Asta inseamna ca in acest moment ratele celor imprumutati in aceasta moneda au crescut cu peste 85% in ultimii 7 ani. Ca sa-si recupereze diferenta de bani pe care au platit-o ca urmare a cresterii cursului valutar, clientii trebuie sa actioneze in judecata bancile la care au facut imprumutul.

Avocatul Vicentiu Coltuc spune ca legea cimitirelor este ilegala

„Si in Romania exista multe procese pe rol in legatura cu denominarea de-a lungul contractului a monedei CHF. Ar fi destul de grav pentru banci, in defavoarea lor total”, ne-a mai spus avocatul Marius Coltuc. Autoritatile si instantele din Franta au calificat, inca din 2011, ca fiind produse financiare toxice toate creditele in franci elvetieni contractate de populatie sau de autoritatile administratiei locale, iar instantele din tari ca Ungaria, Bulgaria sau Croatia au dispus inghetarea cursului de schimb CHF si denominarea in moneda nationala a creditelor.

In cazul Romaniei, cei 50.000 de consumatori pot recupera de la banci sume care ajung la milioane de euro.
Claudia Voicu

CITESTE SI:

Caz fără precedent! Toţi angajaţii unei bănci sunt acuzaţi că au furat banii clienţilor! Hoţii au fost reclamaţi la DIICOT

Coplesit de griji si rate la banci, abia daca mai vede pe unde merge. Temisan s-a „certat” cu regulile de circulatie!”